1. Díl - SARVA HITA ÁSANY

05.04.2014 12:57

"Je zapotřebí hodně času, než ze semínka vyroste strom. Uskutečnit Boha znamená naplnit celou svou bytost – každou buňku těla, každý nádech a výdech, všechny kouty vědomí i nepatrnou jiskřičku myšlenky boží přítomností."

První díl systému „Jóga v denním životě“ se nazývá SARVA HITA ÁSANY (pozice prospěšné všemu a všem), neboť tato cvičení jsou svou všestranností vhodná pro všechny lidi i pro všechny části těla. Sarva hita ásany přinášejí pocit celkové tělesné pohody, protože uvádějí do rovnováhy tělo, mysl i duši. Tyto cviky může pro jejich jednoduchost provádět každý, bez ohledu na věk a tělesnou kondici.

Ať už chcete pomocí jógy dosáhnout jakýkoliv cíl (zachovat si zdraví, získat vnitřní klid a vyváženost, zvýšit schopnost soustředění, naučit se meditovat, dosáhnout duchovní realizaci), měli byste začít s tělesnými a dechovými cviky. Ty jsou základem pro další studium jógy.

Abyste získali pevný základ pro obtížnější cvičení, začněte se sarva hita ásanami a pak systematicky pokračujte dál. Tím se naučíte hned od začátku správně cvičit i dýchat. Tělo bude pohyblivější, svaly se posílí, a tím se zpevní i klouby. Cvičení mají význam také pro ty, kteří chtějí meditovat, neboť zklidňují a harmonizují mysl i nervy, prohlubují dech a připravují tělo na delší setrvání v meditační pozici.

Cvičební program sarva hita ásan trvá tři měsíce. Je rozčleněn do šesti částí a každá část se cvičí dva týdny. V programu jsou zahrnuty tělesné, dechové i uvolňovací cviky. Na ně navazuje 1. stupeň meditace sebedotazováním.