Akupunktura

12.04.2014 11:55

Spolu s fytoterapií patří akupunktura k nejsilnějším prostředkům, kterými ovlivňujeme zdravotní stav pacienta. Pomocí akupunkturních jehel působí terapeut na body na akupunkturních drahách, kterými protéká qi (nebo-li vitální energie). Volbou bodů a jejich stimulací napomáhá harmonizovat toku qi a tudíž navození rovnováhy v organismu.

K akupunktuře patří další přidružené metody, kde využíváme ovlivňování bodů tlakem (akupresura a tuina masáže), teplem (moxování - nahřívání bodů moxovacími tyčinkami), nebo podtlakem (baňkování). Při respektování pravidel, týkající se hygieny provedení, hloubky napichování, podání řádného vysvětlení o metodě atd., se jedná o naprosto bezpečnou metodu, nezatíženou vedlejšími vlivy. Využívá se často u bolestivých stavů, je však prospěšná i u mnoha dalších onemocnění.

V posledních desetiletích probíhá intenzivní výzkum, což dokumentuje například materiál vydaný Světovou Zdravotnickou Organizací (čtení spíše pro praktiky - dokument má 81 stran).
Na akupunkturu klient dochází jednou až dvakrát týdně, při udržovacím tempu méně často. Samozřejmostí je používání jehel na jedno použití.

Akupresurní sestavy pro první pomoc
Akupresura je mladší sestrou akupunktury. Přes menší účinnost má jednu nespornou výhodu, lze jí použít takřka kdykoliv a kdekoliv. Je ceněna zejména pro svou nenáročnost, neškodnost a po zácviku snadnost provedení.
V současné době provádíme výuku sestav určených pro:
•    bolesti hlavy
•    bolesti a ztuhlost krční a horní hrudní páteře
•    bolestivou menstruaci a premenstruální problémy
Výuka probíhá v malých skupinkách, aby se zajistilo dokonalé zvládnutí metody. Nejdříve se naučíte lokalizaci bodů, poté posloupnost jejich kombinace.