Blatná

03.08.2014 10:04

Pod hradem vzniklo za starých časů stejnojmenné městečko a nedaleko odtud leží rybník a v něm je ostrůvek, kterému se říká Čertovo pole. Před mnoha a mnoha lety, za těch prastarých časů, stával u rybníka mlýn. Mlynář s mlynářkou měli jen jediného syna. Toho roku měli plné ruce práce, obilí se urodilo víc než obvykle a každý chtěl umlít mouku. Na synka proto neměli příliš času, a tak si chlapec často sám hrával na půdě mlýna.

Půda byla provoněná starým dřevem, bylo zde plno prachu, pavučin a nejrůznějších věcí. Chlapci se tu velmi líbilo, v šeru pod střechou vypadalo všechno tak tajemně a strašidelně.

Jednoho dne otevřel mlynářův synek truhlici skrytou pod starým harampádím a objevil v ní stařičkou, velikou knihu. Dlouho si ji prohlížel a potom si ji odnesl do svého pokoje a pečlivě schoval.

Uplynul asi týden, sluníčko krásně hřálo a chlapec si vzpomněl na tajemnou knihu z půdy.

Vyndal ji ze skrýše a odešel k rybníku. Lehl si do trávy a počal si v knize listovat. Najednou začal číst zaříkávadlo nahlas a začaly se dít prapodivné věci.

Znenadání se kolem chlapečka začali zjevovat čerti. Mlynář uslyšel zvláštní děsivé zvuky od rybníka a šel se tam proto podívat. Když spatřil svého syna obklopeného ďábly, nevěděl starostí, co dělat dříve. Přistoupil však blíž a když pohlédl do knihy, bylo mu všechno jasné. Chlapec zaklínal podle čarodějné knihy čerty.

Mlynář tedy pekelníkům poručil, aby na ostrůvku vytvořili pole a potom zmizeli. Jak poručil, tak se stalo. Z ostrůvku bylo zakrátko pole a čerti zmizeli v pekle.

Od těch dob se mlynářský synek knihy ani nedotkl a ostrůvku se začalo říkat Čertovo pole.