Blíží se pandemie úrovně X ?

25.02.2020 00:09

 

Vývoj epidemie nového koronaviru začíná naplňovat pesimistický scénář Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta vypracovala modely vývoje v případě, že se objeví infekce s potenciálem vyvolat pandemii a chaos po celém světě. Hypotetická nákaza je v materiálech WHO označována písmenem X. A šíření patogenu SARS-CoV-2 obávaný scénář epidemie X začíná naplňovat. V pondělí před tím varovala viroložka WHO Marion Koopmansová.

„Ať už se nemoc podaří zvládnout či nikoliv, tato epidemie začíná být skutečnou pandemickou výzvou, která dosahuje kategorie nákazy X. Ta je na seznamu priorit WHO jakožto choroba, na níž se musíme v dnešní globalizované společnosti připravit,“ cituje Koopmansovou britský list The Daily Mail.

Světová zdravotnická organizace při tom v pondělí zopakovala, že na vyhlášení pandemie a s ní spojených preventivních opatření - zejména vyčlenění finančních prostředků a kooridovaného omezení volného pohybu - je ještě brzy.

„Používat výraz pandemie neodpovídá faktům,” řekl odborník Světové zdravotnické organizace (WHO) Mike Ryan na pondělní tiskové konferenci v Ženevě.

„Musíme se nyní soustředit na to, abychom virus dostali pod kontrolu, a zároveň se připravovat na potenciální pandemii,” dodal.