Bůh není kouzelník s hůlkou, řekl papež. Uznal teorii velkého třesku

29.10.2014 08:06

Teorie, podle níž vesmír vznikl velkým třeskem a člověk jako druh je výsledkem evoluce, jsou správné, ale nijak nevylučují existenci Boha. V projevu na půdě Papežské akademie věd ve Vatikánu to řekl papež František, podle nějž církev nikdy netvrdila, že „Bůh je nějaký kouzelník s hůlkou“.

„Když si čteme o stvoření v Genesis (první kniha Starého zákona, pozn. red.), můžeme si nesprávně představovat, že Bůh byl jakýsi kouzelník, který byl s kouzelnou hůlkou schopen udělat cokoli. Ale tak to není,“ řekl František. „Velký třesk, který dnes považujeme za začátek světa, nijak neodporuje existenci božského stvořitele, ba právě naopak ji vyžaduje... Evoluce v přírodě není nekompatibilní s ideou stvoření, protože k evoluci je nutné stvoření bytostí, které se budou vyvíjet,“ shrnula svůj názor hlava katolické církve.

Podle britského deníku The Independent může papežovo čerstvé vyjádření narušit snahy zastánců kreacionismu, podle nichž vesmír, Zemi i člověka stvořil Bůh v šesti dnech.

František není prvním papežem, který teorii velkého třesku považuje za realistické vysvětlení vzniku světa. Už před ním se o ní vstřícně vyjádřili papeži Pius XII. a Jan Pavel II., který dokonce hovořil o tom, že je to „víc než hypotéza“ a „dostatečně potvrzený fakt“. Všichni pontifikové však vždy zdůrazňovali, že přijetí moderních vědeckých teorií není neslučitelné s představou Boha jako stvořitele.

Také František nyní apeloval, aby věřící odmítli představu, že svět vznikl náhodou. Evoluce je podle něj součástí „božího plánu“.