Číňané i Rusko zneužívají Středoafrickou republiku

03.11.2019 23:28

 

Na západě Středoafrické republiky, jedné z nejchudších a nejnebezpečnější zemí planety, leží město Bozoum. V jeho okolí od loňského roku těží čínské firmy zlato. Těžké stroje okolí zamořují rtutí a místní z těžby nemají ani dolar, říká italský kněz Aurelio Gazzera, který vše zdokumentoval.

Téměř před rokem ve Středoafrické republice zastřelili maskovaní muži trojici novinářů z Ruska. Tragická událost upozornila na ruskou přítomnost v zemi zmítané válkou a chudobou. Moskva uprostřed afrického kontinentu baží po krvavých diamantech.

Středoafrický prezident Faustin-Archange Touadéra už třetím rokem stojí v čele válkou rozvrácené a zaostalé země. Moc má v podstatě jen v hlavním městě Bangui a v oblasti na jih od metropole. Vládne jedné z nejchudších zemí světa, jejíž spásou a zároveň prokletím jsou drahé kovy.

Jejich naleziště se ale nacházejí v oblastech, o něž bojuje centrální vláda v Bangui s povstalci. Ti vzácné kameny, takzvané krvavé diamanty, i přes mezinárodní zákaz prodávají a ze zisku financují svoje válečné tažení.

Touadéra má ale nového spojence. Rusko už dva roky do země vysílá žoldnéře, kteří cvičí středoafrické vojáky. Prezident se objevuje na veřejnosti v obležení ruských osobních strážců, jednoho bývalého ruského špiona dokonce jmenoval svým bezpečnostním poradcem. Na začátku letošního roku ruská armáda dokonce zprostředkovala mírové dohody s několika ozbrojenými skupinami.

"Povstání v naší zemi nás už hodně stálo. Nikdo nám nepřišel na pomoc kromě Ruské federace," citoval mluvčího prezidenta Alberta Yalokeho Mokpemeho před pár dny americký deník New York Times, který se do Středoafrické republiky vydal. "S pomocí Ruska budeme moci zabezpečit naše diamantové doly," dodal mluvčí.