Co viděl Gordon Cooper?

26.09.2015 12:28

 

Už první návštěvníci vesmíru mluvili o různých podivných jevech, které spatřili, ale brzy je spolu s vědci vysvětlili – byly to jevy přirozeného původu, které vznikly v souvislosti s jejich výpravami.

O skutečných UFO na oběžné dráze hovořil jako první Gordon Cooper, příslušník průkopnické sedmičky amerických kosmonautů Mercury. Ještě jako letec na základně poblíž Mnichova v západním Německu v roce 1951 prý pozoroval „flotily UFO“ a později se seznámil s jejich fotografiemi během služby v Kalifornii. Další podivné nazelenalé objekty s červenou září spatřil 16. května 1963 během patnáctého obletu Země letu v kosmické lodi Mercury 9. Rovněž pozemní sledovací stanice v australském Muchea u Perthu tento jev zaregistrovala. Třebaže odborníci dospěli k závěru, že to byla polární záře, Cooper si to nedal vymluvit: „Viděl jsem UFO!“

Od té doby byl tento kosmonaut velkým zastáncem UFO. V listopadu 1978, když se o nich diskutovalo na půdě OSN, tam poslal dopis, v němž tvrdil, že hvězdolety s cizími návštěvníky, kteří jsou technicky mnohem vyspělejší než my, navštěvují Zemi. Později to ještě mnohokrát zopakoval, až se začali jeho svědectvím ohánět pravověrní ufologové. Dokonce tvrdil, že NASA škrtá v záznamech rozhovorů mezi houstonským řídícím střediskem a kosmonauty zmínky o UFO a jiných neznámých objektech.

Cooper tím riskoval svou profesionální kariéru – napsal James Oberg, přední znalec kosmonautiky, který dlouhá léta sloužil v řídícím středisku v Houstonu. O vysoké inženýrské a kosmonautické úrovni tohoto muže nikdo nepochyboval, avšak v očích skeptiků jeho prestiž značně klesla.

Když letěl Cooper podruhé a naposled v Gemini 5 v srpnu 1965, o ničem už nemluvil. Zato ufologové našli v materiálech zprávu o tom, že radar na mysu Canaveral zaznamenal ve vzdálenosti 2–10 metrů od této lodi neznámý objekt. Nicméně Cooper i Charles Conrad, který seděl v kosmické lodi s ním, tvrzení, že by okolo nich létalo UFO, odmítli.

Přesto Cooper zůstal až do své smrti v roce 2004 ufologickým nadšencem.