Dalajláma přijede v říjnu do Prahy

06.08.2016 13:44

 

Tibetský duchovní vůdce dalajláma přijede v říjnu do Prahy. Vystoupí na konferenci Forum 2000, kterou založil Václav Havel, a na veřejné přednášce. Na svém webu to ve středu oznámili organizátoři akce. Naposledy byl dalajláma v ČR v roce 2013, celkem v Česku tedy bude pojedenácté.

„V rámci letošní konference Forum 2000 vystoupí tibetský duchovní vůdce 14. dalajláma Jeho Svatost Tändzin Gjamccho. Hlavní program konference Forum 2000 se tradičně uskuteční v paláci Žofín,“ oznámili organizátoři akce, která se letos koná ve dnech 16. - 19. října.
„Vedle konference se zájemci budou moci setkat s Jeho Svatostí dalajlámou na veřejné přednášce ve středu 19. října,“ doplnili organizátoři akce, kterou založil první český a československý prezident Václav Havel.
Dalajláma, nositel Nobelovy ceny míru za rok 1989, se konference účastnil naposledy v roce 2013. Muž, který se počítal mezi Havlovy osobní přátele, si tehdy návštěvníky získal svou vřelostí a humorem. Na zesnulého Havla také v úvodu svého vystoupení několikrát zavzpomínal.
Od první návštěvy v roce 1990 dalajláma ČR dosud navštívil desetkrát, mimo jiné i krátce před Havlovou smrtí.
Tradiční konferenci Forum 2000 pořádá stejnojmenná nadace. Akci založil v roce 1996 Havel společně s japonským filantropem Yoheiem Sasakawou a nositelem Nobelovy ceny míru Eliem Wieselem. Cílem přednášek je podpora demokratických hodnot a respektu k lidským právům, rozvoje občanské společnosti a posilování náboženské, kulturní a etnické tolerance.
Konference Fora 2000 a další setkání se konají v Praze a řadě dalších měst. Po registraci jsou volně přístupné veřejnosti. V minulosti se jich účastnila řada významných osobností, myslitelů či odvážných jednotlivců.