Domy se posunují, sobi hynou hlady - Špicberky

22.09.2019 12:30

 

Na souostroví Špicberky těžce dopadají klimatické změny. Projevují se tu daleko intenzivněji než jinde na světě. Na ostrovech za polárním kruhem patřících Norsku rychle taje všudypřítomný led. Podívejte se, s jakými problémy se místní potýkají.

Když vědci zkoumali stav populace špicberských sobů, kteří se jinde než na stejnojmenném norském souostroví nevyskytují, došli ke znepokojivému zjištění. Našli nezvykle velké množství uhynulých zvířat, které výrazně převýšilo každoroční průměr - letos jich bylo víc než 200. Podle vědců je na vině změna klimatu.

"Je děsivé najít tolik uhynulých zvířat," svěřila se serveru Science Alert polární ekoložka Ashild Onvik Pedersenová z Norského polárního institutu, který monitoruje pohyb sobů ve volné přírodě už 40 let. Za tu dobu zaznamenal podobný případ jen jednou, po zimě na přelomu let 2007 a 2008. 

Vědci se domnívají, že za uhynutí zvířat může vyhladovění. Špicberští sobi jsou býložravci a v zimě se živí lišejníky, které si kopyty vyhrabou zpod sněhu. Podmínky letošní zimy jim ale v hrabání nepřály. Kvůli častějšímu dešti se na povrchu sněhu vytvořila zmrzlá vrstva ledu, kterou zvířata nedokázala překonat.
Sobi, kterým se podařilo přežít, jsou navíc podvyživení. "Hladovějící sob je nyní běžná věc," řekl americké stanici CNN ředitel polárního institutu Kim Holmén.

Za vyšší množství srážek na Špicberkách může podle vědců změna klimatu. Ta nejenže způsobuje častější déšť, ale také úbytek sněhu, který díky své bílé barvě odráží světlo. Bez něj sluneční paprsky povrch zahřívají. To se projevilo také v hlavním městě Špicberků, v Longyearbyenu, které je podle Norského meteorologického institutu patrně nejrychleji se ohřívajícím městem na planetě.
"Špicberky patří mezi oblasti, u kterých jsou klimatické změny snadno rozpoznatelné. Mají dopad na zvířata, která tu žijí," píší vědci z norského polárního institutu v prohlášení.

Ačkoliv se celosvětová populace sobů od poloviny 90. let snížila o více než padesát procent, počet špicberských sobů se téměř zdvojnásobil, uvádí britský deník The Guardian. Důvodem je právě i teplejší podnebí, které prodlužuje období říje špicberských sobů. Podle posledního sčítání jich na souostroví žilo dvaadvacet tisíc kusů.

Souostroví Špicberky v Severním ledovém oceánu leží daleko za polárním kruhem a teploty tu vystoupají nad nulu pouze v letních měsících. Proto zde bylo mimo jiné vybudováno Špicberské globální úložiště semen, které v případě nutnosti zajistí zachování široké rozmanitosti rostlin.