Důsledky špatného stravování

11.04.2015 09:56

V Dhanvantari-samhitě, která je součástí Garuda Purány je za příčinu nemocí označeno špatné trávení. Nemoci mají svůj původ někde v trávicím traktu, kde se hromadí nestrávená potrava nazývaná „áma“. Kvůli neuváženým stravovacím návykům a špatnému trávení (způsobené úzkostí, hněvem, nekvalitním jídlem) se áma začíná hromadit v žaludku nebo v předních částech tenkého střeva. Jde o první stádium nemoci nazývané čhaja. V tomto stádiu je léčení nemocí pro ájurvédskou medicínu nejsnadnější. Naopak alopatické léky v tomto stádiu prakticky nepomáhají. Áma se může v důsledku blokád hromadit i v dalších částech střev. Místu, kde vzniká nemoc, se říká múlasthána. Ájurvéda hovoří o třech dóšách: váju dóše (vzduchu, nebo také nervovém systému), pitta dóše (žluči, metabolickém systému) a kapha dóši (hlenu, sekrečním systému). Áma nabývá charakteru jedné nebo někdy dvou dóš. Jemnými příznaky nemoci v tomto stádiu je apatie, těžkost, pobledlost a někdy ztráta chuti. Někteří inteligentní lidé začínají s léčbou v tomto stádiu nemoci.

Dalšímu stádiu se říká prakópa. Když problémy nejsou odstraněny, nahromaděná áma začíná v múlastháně kapalnět. Žízeň, pálivé pocity, kyselé říhání a plynatost jsou symptomy tohoto stádia. Teď již toxiny začínají procházet skrze stěny žaludku a střev a začínají cirkulovat po těle. Tomuto se říká narušení dóši (áma je povahou dóš).

Třetím stádiem nemoci je prašava. Toxiny se nyní dostávají skrze tři hlavní oběhové systémy do celého těla (propojený systém trávicí a dýchací soustavy, krevní systém a systém spojující životní orgány a kosti). Tyto toxiny se pak usazují na prvním slabém místě, které nemá vybudovanou ochranu. Příznaky tohoto stádia jsou nechutenství a bolesti břicha.

Čtvrtým stádiem je sthána-sanskrija. Toxiny, neboli dóša se hromadí na postiženém místě. Tím se v těle jedna z dóš začíná vychylovat z rovnováhy. Dobré zdraví představuje rovnováhu těchto dóš. V tomto stádiu se začínají hromadit nechtěné bakterie a viry. A to je právě stádium, kdy lidé na západě chodí za lékařem, který předepíše léky na potlačení těchto příznaků nemoci. Ájurvédská medicína slouží k tomu, aby vyrovnala patřičnou dóšu. Mikroorganismy, které způsobili nemoc, tak přijdou o svoje místo působení. A to je skutečný způsob, jak léčit nemoci, když už se objeví. Ale s touto medicínou souvisí i správná životospráva. Snažit se roznítit oheň a přitom na dřevo stále lít vodu, není moc dobrá strategie.