Egyptští archeologové objevili v antické nekropoli Sakkáře více než 80 rakví

29.10.2020 07:02

 

Nově objevené staroegyptské artefakty včetně malovaných sarkofágů a barevných pozlacených dřevěných soch pocházejí z období před 2500 lety, informovala agentura Reuters s odkazem na tamní ministerstvo pro památky a cestovní ruch.

Úřady hlásí, že egyptští archeologové objevili další „hromadu” starověkých rakví v obrovské nekropoli cca 30 kilometrů jižně od Káhiry. Podle ministerstva vědci našli doslova sbírku barvených zapečetěných sarkofágů pohřbených před více než 2500 lety v Sakkáře, která je jinak domovem i nejstarší pyramidy v Egyptě - Džosérovy.

„Bylo nalezeno více než 80 rakví,” potvrdil podle listu The Independent sekretář Nejvyššího úřadu pro památky Mustafa Wazírí.

Egypt se snaží propagovat své archeologické nálezy ve snaze oživit svůj klíčový sektor - cestovní ruch. Po tzv. Egyptské revoluci 2011 v rámci „arabského jara” přišla letos další těžká zkouška pro tamní turismus, a to pandemie onemocnění covid-19. Proto místo objevů navštívil i egyptský premiér Mustafa Madbúlí, aby je zkontroloval.

K danému objevu došlo jen zhruba dva týdny poté, co se Egypťané pochlubili jiným, ale velmi podobným nálezem rovněž v Sakkáře: odhalením celkem 59 sarkofágů zakopaných před více než 2600 roky. Nález archeologové učinili ve třech pohřebních šachtách.

V Sakkáře, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, se pohřbívalo více než 3000 let a přes dvě milénia sloužila jako pohřebiště pro někdejší hlavní město Dolního Egypta - Memfis.