Esenciální olej způsobí vyrážku nebo pálení

01.11.2014 00:03

 

Pokud použijete na pokožku čistý esenciální olej a způsobí vám to vyrážku nebo pálení, tak to jen znamená, že se vaše tělo detoxikuje.

Doneslo se mi, že tento mýtus roznáší docela dost lidí, ale je mi těžko pochopit, že tomu vůbec nějací lidé věří. Ale asi musí být dost lidí, kteří tomu věří, protože spousta z vás mě žádala, ať se k tomu vyjádřím. Vysvětluji si to jako zoufalou snahu přijít s nějakým pozitivním vysvětlením jakýchkoli nežádoucí reakcí, které nám přírodní produkty mohou způsobit. Myslím tím takovéto, že když je něco přírodní, tak to pro nás musí být dobré.

Pojďme se nad tím na chvíli logicky zamyslet. Představte si, že si vetřete škumpu jedovatou do kůže a dostanete opravdu škaredou vyrážku. Znamená to je, že se vaše tělo detoxikuje? Samozřejmě, že ne. Lidi, když dostanete vyrážku nebo se vaše kůže popálí od něčeho, co jste dali na svou kůži, je to proto, že jste SVOU KŮŽI IRITOVALI. Navíc tohle „detoxikační“ vysvětlení, zdá se, ignoruje samotnou definici detoxu. Obecně je detoxikační reakce, když tělo ze sebe něco VYLOUČILO. Představte si „detoxikující“ tělo drogově závislého během odvykání, když se snaží zbavit drog. Ale pokud použijete na kůži esenciální oleje, tak do našeho těla něco PŘIDÁVÁME a to něco, s čím naše tělo nemá předchozí zkušenost. Jakákoli špatná reakce logicky nemůže být klasifikovaná jako detoxikační reakce.

A pokud používáte pojem detox, když se potíte, tak se zase zamyslete. Mýtus o tom, že „vypotíme“ toxiny, se také nekoná, protože je to fyziologicky nemožné. Je to proto, že toxiny (zbytky kožních buněk, bakterie etc.) se ukládají v pilosebaceózních folikulech (jedná se o malé anatomické seskupení ve tvaru váčku – pozn. redakce) a ne v potních žlázách.

Vyrážka nebo popálení esenciálním olejem je vlastně, že vaše kůže na vás křičí „hej, přestaň a přestaň s tím hned!“ Proto byste si vždy měli udělat test snášenlivosti na malém kousku kůže a počkat, abyste viděli, co to udělá, než se začnete koupat v esenciálním oleji, který jste nikdy před tím nepoužívali. Vím, že spousta aromaterapeutů doporučuje, abyste esenciální olej pro užití na kůži naředili v nosném oleji. Ale ať už je použijete v jakékoli koncentraci, vždycky byste měli udělat test snášenlivosti, když používáte nový olej. Pamatujte, že je jedná o velice koncentrované roztoky organických molekul, takže radši bezpečně.