Grónské ledovce roztály na kritickou hranici

15.08.2020 18:07

 

Grónské ledovce roztály podle nové studie na kritickou hranici, ze které není cesty zpět. Podle vědců už nepomohou ani snahy o zpomalení globálního oteplování.

„Ledovcová pokrývka se dostala do nové dynamické fáze. I kdyby se nám podařilo vrátit do klimatického stavu, který jsme měli před 20 nebo 30 lety, stále budeme ledovcovou masu ztrácet příliš rychle,“ uvedl pro CNN Ian Howat, spoluautor studie a profesor na Ohijské státní univerzitě.

Grónské ledovce přijdou každoročně o 280 miliard tun tajícího ledu, což z nich dělá největšího přispěvatele k celosvětovému nárůstu hladiny moří. Ztráta ledu byla v posledních letech tak masivní, že podle vědců způsobila i měřitelnou změnu gravitačního pole nad Grónskem.

Tání ledu v Grónsku každoročně přispívá k vzestupu moře o jeden milimetr, což se pravděpodobně ještě zhorší. Očekává se, že do konce století vzroste hladina moří o téměř jeden metr a spolkne celou řadu pláží a přímořských nemovitostí.

Podle studie tají ledovce „v rychlých dávkách“, které způsobují náhlé a nepředvídatelné zvýšení mořské hladiny, což jen ztěžuje možnou přípravu na ničivé důsledky.

Vědci použili k měření změn v grónské ledovcové pokrývce data nasbíraná během čtyř desetiletí. Zjistili, že po roce 2000 se ledovec zmenšil tak rychle, že ho nemohlo doplnit ani sněžení, a to především kvůli vyšší teplotě mořské hladiny. To je podle nich neodvratné, i kdyby přišli na způsob, jak globální oteplování zastavit.

Autoři výzkumu zaznamenali tání všech 200 ledovců, které tvoří grónský ledový štít. Přestože to již nelze zvrátit, je to podle nich jen první z celé řady bodu zvratů, které lidstvo čekají. Pokud bude změna klimatu pokračovat stávajícím tempem, rychlost tání se ještě zvýší.