Grónský ledový příkrov mizí desetkrát rychleji

20.05.2007 17:25

Grónský ledovec taje desetkrát rychleji, než se dosud předpokládalo. Dokazují to výsledky nového výzkumu, ke kterým získala BBC exkluzivní přístup.

Mohutné záplavy v Bangladéši podle expertů sice s klimatickými změnami bezprostředně nesouvisejí, jde ale o úkazy, na které si lidstvo bude muset v souvislosti s oteplováním zvykat. Až jednou masivní ledový příkrov nad Grónskem roztaje, zvýší se hladina světových moří až o sedm metrů a části velkých měst jako je Londýn se ocitnou pod vodou.

Jak uvádí jeden z dánských vědců Carl Boggild, vrstva ledovce, který pokrývá Grónsko, je každý rok tenčí o celých deset metrů: "Kdybychom na tomto místě stáli v květnu, tedy před třemi měsíci, byla by ta vrstva o takové tři vrstvy silnější." Tání se podle něj neustále zrychluje.

Berou to s ledovým klidem

Nelze však říci, že by tato samotná skutečnost rušila obyvatelům Grónska jejich klidné spaní. Na místech, kde ledovec ustoupil, začali pěstovat zemědělské plodiny, například brambory. Jak říká jeden z místních obyvatel, nebude mu vůbec vadit, pokud bude na ostrově trochu tepleji. "Protože žijeme ve velmi chladné zemi, máme potíže ekonomicky soutěžit s okolím - možná je pro nás dobře, že se klima postupně otepluje," uvádí jeden z místních obyvatel, i když připouští, že právě pro současné Brity a pro jejich děti to není dobrá zpráva.

Hrozí doba ledová?

Ledovce, které se řítí z grónských břehů do moře, mohou mít na evropské podnebí paradoxně opačný efekt než samotné oteplování. Když se promísí se slanou vodou z oceánů, mohou změnit směr mořských proudů, včetně Golfského, který evropské období otepluje. V Evropě by pak mohlo být chladněji, i když nikdo zatím nehovoří o nové době ledové. Podle zpravodaje BBC pro vědu Davida Shukmana však potrvá možná stovky let, než grónský ledovec roztaje, a vědci musí shromáždit na podporu svých teorií další a další fakta. Jedna věc je však podle něj jistá už teď:

"Události v zapomenutých a vzdálených částech světa mají potenciál ovlivnit celou planetu."