Jak můžeme dítěti s ADHD pomoci?

22.11.2015 00:09

 

Postupů k reedukaci ADHD je mnoho. S jednotlivými technikami vás seznámí psycholog nebo speciální pedagog. Jsou zde ale i další oblasti, které mají na dítě významný vliv, a kterým bychom měli věnovat pozornost.

1. Pravidelný denní režim s dostatkem spánku

Pravidelnost dává řád. Vytvoření režimu, který bude mít pravidelnost, může pomoci k jednodušší orientaci v povinnostech a úkolech během dne, tak aby na ně dítě nezapomnělo. Režim může mít podobu různých rutin nebo rituálů. S tím souvisí i systém předem nastaveného odměňování (případně i „trestání“).

90 minut před spaním je vhodné vyhnout se sledování televize, používání tabletů, počítačů a chytrých telefonů, protože jsou tyto přístroje zdrojem modrého světla. Vlivem modrého světla dochází ke změně elektrické aktivity mozku a k potlačení produkce hormonu melatoninu, který má vliv na regulaci spánku. Kromě jiného tak může dojít k významnému ovlivnění kvality spánku a k narušení cirkadiánních rytmů.

2. Dostatek pohybové aktivity

Pohybová aktivita (PA) je obecně pro všestranný rozvoj dítěte velmi důležitá. U dětí s ADHD je nutné volit vhodný typ PA, který bude vyhovovat a hlavně nenutit k PA násilím. Vhodné jsou např. aktivity:

  • jógové
  • pohybové hry
  • cvičení na propojení hemisfér
  • rytmická a koordinační cvičení
  • cvičení se střídáním napětí a uvolnění
  • práce s tělem a dechová cvičení
  • relaxační cvičení

Kromě výše uvedených aktivit je velmi vhodný každodenní pobyt venku na čerstvém vzduchu, alespoň 30 minut.

Umělá barviva v potravinách zhoršují stav u dětí s ADHD

3. Kvalitní strava

Vliv cukru a aditiv na zhoršení stavu u dětí s ADHD je často zmiňován. U umělých barviv v potravinách je to dokonce prokázáno. V posledních letech se mnoho lékařů a vědců věnuje vlivu střevního mikrobiomu na zdraví. Mikrobiom je jedinečný soubor různých bakteriálních kmenů. Některé kmeny jsou pro nás přátelské a jiné jsou nepřátelské. Pakliže nepřátelské kmeny ve střevě převládají, může tento stav vést k rozvoji různých obtíží nebo nemocí a také ke zhoršení ADHD. Z těchto důvodů bychom měli dbát na kvalitní skladbu potravin ve stravě nejen u dětí s ADHD.

4. Aromaterapie

Aromaterapii můžeme použít pro ovlivnění následujících obtíží, které jsou s ADHD spojeny:

  • nesoustředěnost a porucha koncentrace
  • poruchy spánku
  • stres
  • strach z neúspěchu
  • emoční obtíže
  • motorický neklid

Oleje vybíráme společně s dítětem a zvolíme ty, které dítěti voní. Oleje můžeme použít jednodruhové nebo namícháme směs. Nepoužíváme jednu směs příliš dlouho, ideálně střídáme různé oleje a různé směsi. Nejjednodušší způsob aplikace je pomocí nosního inhalátoru. Ten může mít dítě stále při sobě a použije ho kdykoli potřebuje. Éterické oleje můžeme aplikovat i prostřednictvím difuzéru, aromalampy nebo rozprašovače s éterickými oleji.

Tyto způsoby jsou vhodné např. při učení nebo při vypracovávání domácích úkolů. Před spaním, pro zlepšení kvality spánku a na zklidnění, použijeme éterické oleje v koupeli nebo při masáži. Zapisujeme si, kdy jsme použili jaké oleje, abychom věděli, které směsi jsou příjemné, které méně, a jaké směsi vedly ke změnám.

Kvalitní strava by měla být základ

Po jakých éterických olejích sáhnout při ADHD

V roce 2001 Dr. Terry Friedman zkoumal vliv vetiveru, cedru a levandule u dětí s ADHD. Vetiver se ukázal jako velmi účinný, cedr se ukázal jako účinný. S levandulí nezaznamenal žádné rozdíly ve srovnání se stavem před léčbou. Vetiver a cedr jsou oleje, jejichž složky prochází hematoencefalickou membránou a mohou zvýšit prokrvení mozku.

Dále zvolíme oleje, které centrují, zvyšují schopnost koncentrace a mohou podpořit paměťpetigrain, máta peprná, citron, rozmarýn, eukalypt zářivý.

Na podrážděnost, emoční obtíže a poruchy spánku můžeme využít kardamom, heřmánek pravý, heřmánek římský, pomeranč, mandarinku, petitgrain, kadidlo, růžovou palmu, bergamot a pačuli.

Pozn. redakce: Éterické oleje vždy dítěti nabízejte, nikdy mu je nenuťte a pozorujte jeho reakce. Vždy pracujte pouze s jednodruhovými éterickými oleji a pokud dítěti voní, můžete z nich připravit směs. Vyhýbejte se olejům kontraindikovaným pro děti. Princip nabízení éterických olejů jsem popisovala v článku věnovanému zvířatům.