Jak přestat ničit biorytmus lidského těla?

02.03.2019 18:23

 

Jak všichni jistě víme, kvalitní spánek je klíčový pro dobré lidské zdraví, tělesné i duševní. Pokud máte se spánkem problémy, můžete začít u toho nejpodstatnějšího, tedy u toho, že si přestanete přenastavovat cirkadiánní rytmus.

Pokrok nezastavíme. Vynález žárovky byl pro lidstvo velkým krokem vpřed. Bohužel, naše biologické hodiny tento vynález ovlivnil negativně. A pokud se zaměříme na modré světlo, které vyzařují přístroje moderní doby, hovoříme už o skutečném nepříteli zdravého spánku. Modré světlo nás dnes pronásleduje téměř všude. Vyzařuje z LED žárovek, z obrazovek televizí i z displejů tabletů, notebooků a mobilů. Také si berete chytrý telefon do postele a před spaním si čtete? Nebo máte před postelí rovnou velkou televizi? Pracujete dlouho do nočních hodin pod umělým světlem s očima přilepenýma na monitor? Pak zásadně narušujete tvorbu melatoninu ve svém těle a tím si přenastavujete cirkadiánní rytmus. Na vaše vnitřní hodiny, které určují cyklus spánku a bdění, nemá dobrý vliv ani práce ve směnném provozu. Dalším faktorem, který správnému nastavení našich biologických hodin neprospívá, je i přechod z letního času na zimní a naopak. 

Mnoho lidí je majitelem budíku, který každé ráno třikrát zaklapnou a z duše jej nenávidí. Nicméně se jim díky němu úspěšně daří řídit si ranní vstávání tak, aby aspoň na poslední chvíli doběhli s kávou v kelímku do práce. Káv pak během dne vypíjí minimálně tři, aby mohli vůbec fungovat. Pokud se řadíte k této skupině lidí, pravděpodobně se už potýkáte se spánkovou deprivací.

Na budíku není nic špatného pouze v případě, že jste si před jeho řáděním dostatečně odpočinuli. Není možné po tělu požadovat, aby skvěle fungovalo i při nedostatku spánku, kdy si budík nařídíte na sedmou, ale spát jdete třeba ve dvě v noci. Řešením je nastolení pravidelného zhasínání 8 hodin před plánovaným probuzením. Pokud chcete vstávat v 7 hodin, tak nejpozději v 11 hodin večer už byste měli být v posteli, zhasnout a snažit se spát. Bez telefonu. Bez televize. Pouze se snahou to dokázat a konečně se lépe vyspat. A uvidíte, že konečně přestanete svůj budík tak nenávidět.