Kdo může znovu nastartovat pandemii?

31.05.2020 12:55

Vědci se snaží přijít na to, kolik lidí při nemoci covid-19 nevykazuje žádné příznaky. Údaje z různých pokusů ovšem ukazují příliš rozdílné výsledky.

„Bylo to absolutně šokující. Skoro jako by vám někdo sděloval, že někdo z rodiny zemřel. Říkala jsem si, že to nemůže být pravda,“ cituje BBC zdravotní sestru Amelii Powellovou z nemocnice v Cambridgi.

Třiadvacetiletá zdravotnice byla pozitivně testovaná na covid-19 a přitom neměla žádné příznaky. „Hlavně jsem se bála, koho všeho jsem mohla nakazit, naštěstí to vypadá, že nikdo z mých nejbližších kolegů to nechytil,“ dodala.

Její příběh je typický pro pacienty, kteří z koronavirové infekce vyklouznou úplně hladce. Po celou dobu, co byla v karanténě, neměla vůbec žádné příznaky. Ani kašel, ani horečky, ani ztrátu chuti. Normálně fungovala, cvičila, normálně jedla.

Proč se vlastně zjistilo, že je nakažená? Stala se součástí studie, kdy se v dubnu  testoval všechen personál v nemocnici Addenbrooke's Hospital. Celkem tisícovka lidí. A výsledek? Tři procenta z těchto otestovaných zdravotníků měla pozitivní test a přitom absolutně žádné symptomy.

Právě lidé, kteří za celou dobu nákazy nevykážou žádné příznaky nemoci, jsou podle vědců tím největším nebezpečím pro další průběh pandemie. Sami se nikdy otestovat nenechají – proč také, když žádné příznaky nemají.

A pokud se nedostanou do některé studie nebo skupiny, která má být otestována třeba kvůli styku s jiným nakaženým, nepřijde se na ně.

Zároveň vědci upozorňují na další problém. Máme příliš málo dat k tomu, abychom uměli říct, jak moc jsou nakažliví a kolik jich vlastně v populaci může být.

Vědci proto lidi bez příznaků označují jako Achillovu patu v boji s koronavirem. „Je to něco jako temná hmota ve vesmíru. Víme, že existují, jen je nevidíme,“ cituje BBC profesora Neila Halla z Earlham Institute. Jeho tým právě testuje celou populaci ve městě Norwich, aby byl schopen říct, jak moc závažný problém mohou „neviditelní“ přenašeči být.