Ke zrodu umělé inteligence zbývá krůček. Stvořme ji a zahubí nás, varuje Hawking

05.11.2017 00:08

 

Pokud skutečně stvoříme umělou inteligenci, vyhubí nás. Nedělejme to, apeluje znovu a důrazně jeden z nejuznávanějších vědců současnosti Steven Hawking. A není sám. Před nebezpečím, za nímž se lidstvo žene, často varuje i inovátor Elon Musk. Podle neurologa Yohana Johna navíc chybí už jen malý krok a přitom obrovský skok vpřed - poslední pro lidskou rasu.

„Obávám se, že umělá inteligence může zcela nahradit lidskou rasu. Když lidé dokážou vytvořit počítačové viry, které se samy vylepšují a množí...půjde o novou formu života, jež lidstvo předčí,“ citoval The Independet Hawkinga, který je pro svůj přínos k poznání v oblasti fyziky přirovnáván k Isaacu Newtonovi.

Umělá inteligence by podle Hawkinga lidstvo nevyhubila z nenávisti nebo cynismu, ale prostě proto, že by byla výtečná v naplňování svých cílů a ty by se nemusely shodovat se zájmem lidí. Nejdřív se ale musí něco naučit. Neurolog John na odpovědním serveru Quora shrnul, co by to mělo být, upozornil server Forbes.

K tomu, aby se lidé naučili hrát novou hru, musí využít hned několika kognitivních (poznávacích) dovedností. Poté, co jeden z hráčů přečte pravidla, je musejí ostatní analyzovat, pochopit a aplikovat. Následně by měli začít vnímat i vyšší principy hry, tedy vypracovat si vítěznou strategii.

To vyžaduje uvažování nad tím, jak se zachová soupeř. Dále je třeba rozeznávat objekty (panáčky ve hře) a to ze všech možných úhlů pohledu, být schopen s nimi pohybovat a vyrovnávat s neočekávanými událostmi, například s tím, že soupeř poruší pravidla nebo přeruší hru.

Umělá inteligence pokročila ve všech zmíněných aspektech. V rozpoznávání objektů je už (za určitých okolností) dokonce lepší než lidi. Kámen úrazu ale stále spočívá v kombinaci zmíněných dovedností. Umělá inteligence není schopna zobecňování. Žádný stroj například nedokáže porozumět větě „Tahle hra je jako Osadníci z Katanu, ale ve vesmíru,“ vysvětluje John.

A to ani v případě, že stroj zná Osadníky a ví i to, co je (podle současné vědy) vesmír. Nedovede oba pojmy spojit - není tedy schopen abstraktního myšlení.

Rozdíl mezi člověkem a umělou inteligencí je také v tom, že se člověk na rozdíl od stroje nedokáže na základě znalostí a předchozích zkušeností rozhodnout, jestli je přijatá informace podstatná, nebo ne. A v neposlední řadě jde o humor. Žádná z forem umělé inteligence dosud nebyla s to pochopit, co lidem přijde vtipné a proč.

Stroje sice dokážou opakovat vtipy, ale nikoliv je tvořit.