Konfirmace

08.06.2014 10:46

 

Konfirmace, doslova utvrzení (ve víře). Označuje bohoslužebnou slavnost, při níž jsou pokřtěné děti přijaty do společenství dospělých věřících a jsou pozvány k večeři Páně. Konfirmaci předchází jedno- až dvouletá příprava a týká se dětí ve věku 13 až 14 let.

Již ve křtu jsou děti zapojeny do společenství církve a obdařeny dary Ducha svatého. Během konfirmační přípravy získávají navíc znalosti o víře a církvi a připravují se na to, aby se mohly přiznat k vlastnímu křtu. Konfirmace se vztahuje ke křtu, je vyznáním víry. Stejně tak se vztahuje i k večeři Páně, je přípravou na přijímání.

Konfirmace je hluboce zakořeněným zvykem. Má více významů: je přiznáním ke křtu i vyznáním víry, představením dětí sboru i pozváním k večeři Páně, slavnostním ukončením výuky náboženství i příslibem Božího vedení. Je zřejmé, že konfirmace nemůže být vším a stejnou měrou. V evangelické církvi je navíc přípustné a vítané, aby děti – které jsou přiváděny do sboru – přijímaly dříve než ve 14 letech. Na druhou stranu mnohé z konfirmovaných dětí ani ve 14 letech nedospěly k samostatné víře a touze po přijímání a k vlastnímu rozhodnutí víry by potřebovaly zralejší věk. Případ od případu tak může konfirmace získávat jiný obsah.

Dříve byl kladen velký důraz na znalosti o víře a zkoušku z nich před staršími sboru. Dnes se více zdůrazňuje, že konfirmace má být osobním vyznáním a přípravou k večeři Páně. Přinejmenším je slavnostním zakončením výuky náboženství a pozváním k dalším způsobům předávání zvěsti ve společenství mládeže. Konfirmační příprava je dobrou příležitostí k tomu, aby děti byly přivedeny ke vztahu k bibli a svátostem. Důležité je, abychom své děti vedli k tomu, co sami žijeme a praktikujeme. Konfirmace má zejména smysl pro společenství, kde se děti účastní života církve a touží po přijímání.