Křesťané a muslimové jsou bratři, prohlásil papež při návštěvě mešity

30.11.2015 20:05

 

Papež František v pondělí ve Středoafrické republice navštívil hlavní mešitu v metropoli Bangui. Muslimská svatyně Koudoukou přitom leží ve čtvrti, která je z bezpečnostního hlediska považována za rizikovou. Papež v mešitě prohlásil, že křesťané a muslimové jsou bratři.


K nenásilí mezi oběma komunitami pak papež poté vyzval i na mši, kterou návštěvu země ukončil.

Podle komentářů papež návštěvou mešity učinil další krok ve své snaze o usmíření v zemi, kde po převratu v roce 2013 zuří občanská válka mezi většinovými křesťany a menšinovými muslimy.

Papež pozdravil pět místních imámů, kteří ho doprovodili k pódiu v objektu mešity, kde proběhl krátký obřad. Podle očitých svědků nebylo mezi přítomnými cítit žádné napětí.

František, někdejší argentinský kardinál Jorge Bergoglio, před odletem do Evropy ještě sloužil mši na zaplněném stadionu v Bangui s kapacitou pro 30 tisíc lidí. Podél cesty na stadion ho nadšeně zdravily tisíce osob. Jako na mši v místní katedrále při nedělním zahájení návštěvy vyzval i tentokrát obyvatele, aby se bránili strachu jeden z druhého a aby překonali vojensko-politickou a morální krizi.

 

Papeže vítali i muslimové

Těsně před papežovým příjezdem na stadion se před sportovním areálem podle AFP odehrálo něco pro místní poměry velmi nezvyklého. Přijely sem dvě menší dodávky plné muslimů, kteří měli na tričkách portrét Františka a šli na jeho mši. Zpravidla se přitom do této části města žádný muslim neodvažuje.Katoličtí věřící muslimy podle AFP vítali potleskem a zvoláním, že „nenávist skončila“.

Papež podle agentury AFP vyzval obyvatele, aby nespojovali náboženství s konfliktem, v němž náboženství slouží jako záminka soukromým zájmům. Je přesvědčen, že konflikt ve Středoafrické republice je politický, přestože mezi sebou bojují milice obou náboženství.

V Bangui, kde František v pondělí končí svou první cestu po Africe, zajišťovaly bezpečnost hlavy katolické církve tisícovky příslušníků nejen místní policie, ale i mírových sil OSN a francouzské armády. Papež byl v zemi vítán s nadšením a komentáře již označují jeho návštěvu za velký úspěch.

Papež se rozhodl absolvovat celý plánovaný program ve Středoafrické republice, přestože mu francouzské tajné služby doporučily, aby do bývalé francouzské kolonie vůbec nejezdil. Bezpečnostní experti zdůrazňovali, že situace v Bangui je velmi neklidná, zvlášť před nadcházejícími volbami. Nedoporučovali zejména návštěvu několika rizikových míst, ke kterým patří i čtvrť s mešitou Koudoukou.

Do Bangui přijeli za papežem obyvatelé nejen různých částí Středoafrické republiky, ale i Konga a Kamerunu. Cestou po Africe završil papež svou návštěvu všech pěti kontinentů. V rámci své africké cesty zavítal papež také do Keni a Ugandy.

 

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz