Krupka

24.08.2013 13:17

 

Na skalním ostrohu nad městem se vypínají zříceniny původně gotického hradu, připomínající jeho slávu. Město pod hradem založila podle svého proroctví sama kněžna Libuše. Vypráví se zde, že se nad městem za měsíčních nocí zjevuje její duch.

Však navraťme se zpět na hrad, do dob, kdy zde sídlili vznešení páni a paní.

Před mnoha a mnoha staletími, za časů dávno minulých, žila na hradě bohatá paní. Patřilo jí celé okolí. Když ji omrzel život na Krupce, odešla na Doubravskou horu nebo Kyšperk. Přestože vlastnila tato tři panství, nejraději se zdržovala právě na Krupce.

Paní milovala zdejší okolí na úpatí Krušných hor. Ráda se vydávala v doprovodu několika dvorních dam na procházky a dívala se do kraje. Když však nebylo příliš přívětivé počasí, dámám se z hradu často nechtělo. To se potom stávali věrnými druhy hradní paní psi. Smečka čtyř psů doprovázela paní na každém kroku.

Jednoho sychravého dne si paní opět vyšla na procházku se svými milovanými psy. Paní byla již tak daleko, že hrad stěží spatřila. Náhle se strhl prudký liják a nebylo se kam ukrýt. Paní se proto vydala rychlým krokem na hrad.

Přišla úplně promočená. Komorné ji odstrojily a paní ulehala na své lože již v horečkách. Služebná přinesla čaj, aby se paní zahřála.

Druhého dne se paní probudila s ukrutným kašlem a blouznila v horečce. Na hrad zavolali lékaře, však paní se mu zachránit nepodařilo. Ještě téhož večera vydechla naposledy.

Od těch dob se prý na hradě zjevuje duch hradní paní se psím spřežením. Objede celý hrad, psi proběhnou nádvořím a přízrak zmizí kdesi v tajných chodbách, kde prý počítá ukryté poklady. Tak se prý také zjevuje na Kyšperku i Doubravce.