Ledovce v Yukonu tají nečekaně rychle

30.10.2018 16:23

 

Ledovce v kanadském teritoriu Yukon tají mnohem rychleji, než by se i vzhledem ke globálnímu oteplování dalo očekávat. Podle kanadské veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanice CBC to uvádějí vědci, kteří v souvislosti s tím zároveň varují před dalekosáhlými změnami v regionu.

Kanadský horský klub zjistil, že v Pohoří svatého Eliáše, které zasahuje z Yukonu i do Britské Kolumbie a na americkou Aljašku, tají ledovce rychleji než v jiných částech Kanady. Podle dřívějšího průzkumu z let 1957 až 2007 ztratily tamní ledovcové masivy 22 procent své rozlohy, což globálně zvedlo hladinu oceánu o 1,1 milimetru. Tání se nyní zrychluje, což vede k velkým změnám ve vodních zdrojích v níže položených oblastech.

Kupříkladu v roce 2016 se voda z tajících ledovců odklonila z řeky Slims, kterou napájí ledovce – důsledkem byl kritický nedostatek vody pro jezero Kluane, které je na seznamu světového dědictví UNESCO. Hladina jezera od té doby poklesla o dva metry a rybí populace tak ztratila přístup ke svým tradičním migračním trasám. V oblasti se navíc zvýšila četnost prachových bouří.

Profesor David Hik z kanadské Univerzity Simona Frasera upozornil, že vývoj kolem jezera Kluane je ukázkou toho, co lze v budoucnu očekávat i v jiných regionech. Jeho kolega Zac Robinson z Albertské univerzity poznamenal, že dění v Pohoří sv. Eliáše není ojedinělé a že v příštích 50 letech ztratí ledovce ve Skalistých horách až 80 procent své plochy. Severně od Yukonu v části Severního ledového oceánu se navíc zhruba 50 metrů pod hladinou hromadí teplá voda. Pokud by se v budoucnu přesunula k povrchu, mělo by to dopad na tání ledu. 

Globální oteplování, které výrazně mění klimatické podmínky na planetě, se státy zavázaly zpomalit v roce 2015 v takzvané pařížské dohodě, která si za cíl klade udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC) nicméně tento měsíc varoval, že situace je natolik vážná, že naplnit cíle klimatické dohody lze již jen pomocí rychlých a dalekosáhlých změn.

Vždyť i například takové ledovce ve Švýcarsku letos v létě ztratily 1,4 miliardy krychlových metrů ledu. Ledovce ve Švýcarsku přišly za letošního horkého léta o 2,5 procenta své celkové ledové masy. Přibližně 1500 ledovců se tak ve srovnání s loňským zářím zmenšilo o 1,4 miliardy krychlových metrů, jak informovala Švýcarská akademie věd. Ještě dramatičtější úbytek dle vědců nenastal jen díky vydatnému sněžení během minulé zimy. Celkově švýcarské ledovce během uplynulých deseti let ztratily pětinu objemu. Ještě minulou zimu přitom byly ve švýcarských Alpách místy naměřeny rekordně silné vrstvy sněhu. Například v kantonu Valais měly ledovce ještě na začátku letošní sezony tání až o 70 procent více sněhu, než činil průměr minulých let. V některých údolích napadlo takové množství sněhu, jaké se dá v průměru očekávat jednou za 70 let. Do konce března bylo v nadmořské výšce nad 2000 metrů stále dvojnásobné množství sněhu oproti minulým letům ve stejném období. Období od dubna do září tohoto roku bylo zdaleka tím nejteplejším od začátků měření v polovině 19. století, píše švýcarská akademie. Například na 2540 metrů vysoké hoře Weissfluhjoch teplota během letních měsíců neklesla pod bod mrazu drtivou většinu období.