Mohli pro nás zanechat zprávu

04.08.2018 23:25

 

"Byli jsme tu - s pozdravem, Váš E.T." Tímto nápisem Paul Davies uvádí své přednášky. Vědec britského původu, který nyní působí převážně v USA a v Austrálii, tvrdí, že existuje několik možností, kde tyto mimozemské vizitky hledat.

Tu první představuje vesmír. Podle Daviese tu například mohou být umělé konstrukce sestavené z asteroidů nebo stopy těžby nerostných surovin na Měsíci - v každém případě vidí největší naděje na úspěch tam, kde se prostředí stovky milionů let prakticky nemění.

Ale ani Země není podle něj bez šance. Paul Davies upozorňuje, že současný jaderný odpad bude aktivní velmi dlouhou dobu, proto po naší civilizaci zůstanou úložiště konstruovaná tak, aby vydržela celé věky. Něco podobného tu mohli v minulosti zanechat také mimozemšťané.

Tyto památky by ale přesto neměly tak velkou životnost jako stopy ve vesmíru, protože geologické pochody na naší planetě by je zlikvidovaly za dobu milionů, nanejvýš desítek milionů let.

Davies přesto věří, že návštěvníci tu mohli pro nás zanechat zprávu, která přetrvala stovky milionů let. Nevytesali ji do kamene, ale zašifrovali do genetického kódu některých organismů.

Na první pohled velmi odvážná představa - přesto ale není úplně nová.