Nabídka pomoci obyvatelům Hongkongu

02.07.2020 14:57

Hongkong se vrátil z britské správy pod čínskou 1. července 1997. V předávací smlouvě se Peking zavázal, že v Hongkongu budou až do roku 2047 platit určité svobody a autonomie, které jsou ve zbytku Číny nemyslitelné.

Autonomii však podle kritiků z řad mezinárodního společenství hrubě narušil bezpečnostní zákon, který začal platit v úterý. Právní úprava definuje čtyři trestné činy, u kterých bude uplatňována a jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost.

Londýn ve středu občanům asijského města nabídl rozšíření práva na trvalý pobyt a možnost získání britského občanství. Peking však tuto nabídku ostře odmítl, píše agentura DPA. „Všichni hongkongští krajané, včetně držitelů britského pasu v zámoří, jsou čínští občané,” rozvedl následovně stanovisko Pekingu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien.

V Hongkongu je nyní okolo 350 tisíc nositelů britského pasu v zámoří (BNO), kteří k návštěvě Spojeného království nepotřebují vízum a mohou tam zůstat až půl roku. Dalších 2,6 milionu lidí je způsobilých k získání tohoto dokumentu. Londýn ve středu oznámil, že obyvatelům města pod čínskou správou umožní v Británii zůstat až pět let a po dalším roce si zažádat o občanství.

Speciální podmínky v podobě víz pro obyvatele Hongkongu, kteří budou kvůli nové legislativě v ohrožení, zvažuje i australská vláda. Kabinet "velmi aktivně" uváží způsoby, jak obyvatele Hongkongu ochránit, řekl dnes australský premiér Scott Morrison.