Nebezpečný virus zika se začíná šířit

27.01.2016 07:26

 

Virus zika, který způsobuje nenávratné poškození mozku novorozenců, se už dostal na starý kontinent, první případ nahlásilo ve středu Dánsko. Nemocní se objevili také ve Spojených státech. Virus primárně šíří komáři, panuje však podezření, že se lidé mohou nakazit i jiným způsobem, například pohlavním stykem. Americký prezident Barack Obama už vyzval k urychlenému vyvinutí vakcíny či léku. 

Nakažený Dán i Američané původem z Virginie a Arkansasu se nedávno vrátili ze zemí Latinské Ameriky, informovala agentura Reuters a dodala, že se virus objevil také v Kostarice. Dánské úřady doporučily těhotným ženám, aby se vyvarovaly cest do Jižní Ameriky, která je virem především postižena. Zároveň uvedly, že ve Skandinávii epidemie choroby prozatím nehrozí. Nemocný člověk se nakazil mimo USA a nepředstavuje žádné riziko pro své okolí, uvedla v úterý zástupkyně amerického úřadu pro kontrolu a prevenci chorob (CDC) ve státě Virginie Marissa Levineová.

Proti viru dosud neexistuje účinný lék. Americké úřady ale oznámily, že zahajují práci na vývoji očkovací látky. Výzkum však může trvat několik let. Zatím totiž není ani jasné, jakými způsoby se virus přenáší. Kromě komářího bodnutí to může být podle WHO možná i pohlavním stykem.

Americké aerolinky United Airlines v úterý oznámily, že umožní svým klientům, kteří si zakoupili letenky do zemí postižených virem zika, odložení letu nebo vrácení peněz za letenku. Americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci nedoporučilo těhotným ženám cestovat do Karibiku a Jižní Ameriky, kde dochází k přenosu nemoci.

Už o víkendu varovaly Kolumbie, Ekvádor, Salvador a Jamajka ženy, aby se kvůli viru zika dočasně vyhnuly otěhotnění. Později se přidaly i další středoamerické a jihoamerické země.