Nejvíc článků na Wikipedii napsala umělá inteligence. Nahrazuje lidské redaktory

20.01.2018 03:50

 

Pokud používáte anglickou verzi Wikipedie, existuje nemalá šance, že jste četli už několik článků, které napsal stroj.

Napsat 10 000 článků denně je pro člověka nemožné. Přesto je na Wikipedii pod 2,7 milionu hesel podepsán stejný muž, Švéd Sverker Jogansson. Denně zveřejní na veřejné internetové encyklopedii několik tisíc článků, přitom ani jediný sám nenapsal. Jejich opravdovým autorem je počítačový program, který sám vytvořil.

Články této „umělé inteligence“ tvoří 8,5 procenta veškerého obsahu hesel na Wikipedii, uvádí Wall Street Journal. Jak je to možné? Johansson je velmi renesanční muž: vystudoval jazykovědu, ekonomiku a částicovou fyziku. Počítačový program (bot), který vytvořil, sbírá informace z různých důvěryhodných zdrojů a pak je nahraje na Wikipedii.

Tyto články jsou většinou velmi krátké a heslovité, navíc velmi tematicky specifické. Nejčastěji bot píše o taxonomii různých druhů hmyzu, hlavně o motýlech a broucích. Protože Johanssonova manželka pochází z Filipín, věnuje se stroj také popisu malých filipínských měst.

Tento program se jmenuje Lsjbot a do značné míry představuje budoucnost mnoha oborů. Jde sice o zcela amatérský a nevýdělečný projekt, ale svou prací nahradí desítky a možná i stovky lidí. Mezi řadou zakladatelů Wikipedie to již vzbudilo pohoršení, tento bot totiž není zdaleka jediným programem, který na Wikipedii píše.

Reportáž v týdeníku Newsweek popsala, že téměř polovina obsahu na internetové encyklopedii je v současné době editována a kontrolována boty. Anglické části Wikipedie se to (zatím) týká jen minimálně, zato třeba té vietnamské téměř na 100 procent.
Programy převádějí na Wikipedii texty například z databází NASA, které se věnují různým asteroidům nebo hvězdám – zkrátka ta hesla, která nejsou náročná na slovní popis. Zdaleka největší roli ale hrají ve funkci „policistů“ – hlídají encyklopedii před internetovými vandaly, kteří by chtěli hesla nesmyslně přepisovat.

Nejúčinnějším je v tom program Cluebot, který dokáže během několika sekund odhalit většinu podobných útoků – v současnosti má na svědomí asi polovinu všech editací Wikipedie.