Neobvyklá oceánská anomálie

21.02.2021 11:48

 

Oblasti globálních oceánů jsou neustále teplé a chladné. Nedávno se však v Golfském proudu vyvinula neobvykle silná anomálie. Počasí ve Spojených státech a v Evropě hodně závisí na tomto oceánském proudu, takže je důležité pochopit celý příběh a význam této silné anomálie.

Oceány hrají zásadní roli v počasí a klimatu světa, takže každá neobvyklá anomálie je brána vážně. Jak se brzy dozvíte, Golfský proud je součástí něčeho mnohem většího a výkonnějšího, takže anomálie v Golfském proudu může být (a pravděpodobně je) znamením něčeho mnohem většího v dílech.

Golfský proud je možná ještě lepší, když se podíváme na pohyb a rychlost povrchových proudů oceánu. Obrázek níže ukazuje aktuální rychlost povrchu oceánu, kde Golfský proud skutečně vyniká a lze jej vidět v jeho nejsurovějším tvaru a formě.

Tento oceánský proud neproudí v přímce, jak je vidět na mnoha grafikách. Je to velmi složité, se spoustou dynamiky a víření přes severní Atlantik. Vidíme, že má spoustu menších vírů vody, teplé i studené, v závislosti na směru, kterým se otáčejí. Je to velmi podobné způsobu, jakým atmosférický proudový proud funguje.

Oddálením na celý svět vidíme, že Golfský proud není jediný svého druhu. Existuje mnoho oblastí s přetrvávajícím oceánským oběhem, které přepravují velké množství vody a energie po všech 5 kontinentech světa.

Někdy však musíme vyhodnotit stav Golfského proudu jiným pohledem. Jedním z takových přístupů je použití anomálií. Anomálie je něco, co se odchyluje od toho, co je v určité době nebo na určitém místě standardní, normální nebo očekávané.

V oceánech se samozřejmě nejčastěji používá teplotní anomálie. Obrázek níže ukazuje analýzu anomálií v severním Atlantiku, kde skutečně vyniká oblast Golfského proudu. Vidíme, že potok je teplejší než obvykle, v některých severních částech dokonce o 6 ° C až 8 ° C nad normál.

Jedná se o významnou anomálii a teplota vody o 6 až 8 stupňů nad normál může poskytnout mnohem více dostupné energie pro meteorologické systémy v regionu.

Skutečné teploty jsou mezi 14 a 18 stupni Celsia, nejblíže k severovýchodnímu pobřeží Spojených států. To se může stát významným zdrojem teplejší vzduchové hmoty, která se postaví proti mrazivé arktické vzdušné hmotě ze severu nebo severozápadu. Toto je běžný recept na silné norské bouře na severovýchodě Spojených států, kde Golfský proud poskytuje bouři spoustu energie.

Silné anomálie v Golfském proudu byly pozorovány již za poslední dva měsíce. Obrázek níže ukazuje měsíční anomálie teploty povrchu moře v prosinci 2020. Oblast Golfského proudu opravdu vyniká a můžete také vidět studenou La Ninu v Tichém oceánu.

V lednu 2021 se anomálie ještě zesílila, rozšířila se na větší plochu a se ještě silnější odchylkou od dlouhodobého průměru.

Ale anomálie také sáhá do hloubky. Níže máme dva obrázky, které ukazují teplotní anomálie v hloubce 100 ma 500 m. A můžeme vidět, že teplejší oblast Golfského proudu zasahuje hloubkou dolů.

Větší systém, ve kterém proudí Golfský proud, se nazývá Atlantic Meridional Overturning Circulation , neboli zkratka AMOC . AMOC je velký systém oceánských proudů, jako je dopravní pás, poháněný rozdíly v teplotě a obsahu solí, které ovlivňují jeho hustotu. Proud v Perském zálivu je jen povrchová část AMOC v severním Atlantiku.

Jak teplá voda teče na sever, ochlazuje se a dochází k jejímu odpařování, což zvyšuje množství soli ve vodě. Nízká teplota a vysoký obsah soli činí vodu hustší a těžší, takže tato hustá voda ponoří hluboko do oceánu.

Vždy existuje obava, že by se AMOC mohl v určitém okamžiku vypnout, čímž by se film „ Pozítří “ stal realitou. V tomto slavném filmu se AMOC vypnul a zahájil novou dobu ledovou .

Tho realita je poněkud odlišná, se podíváme na stav AMOC, což ukazuje, že tato cirkulace skutečně oslabuje .

Obrázek níže ukazuje severoatlantický oceán rozdělený do dvou hlavních oblastí. Na pobřeží Spojených států je teplá oblast Golfského proudu a modrá oblast je místem, kde Golfský proud uvolňuje své teplo a klesá do hlubin.

Důvod, proč AMOC oslabuje, je více než jeden. Nejčastěji zmiňovanou nebo nejpravděpodobnější je indukce sladké vody do severního Atlantiku z tání mořského ledu v Grónsku a Arktidě.

Sladká voda snižuje slanost severního Atlantiku, což znamená, že voda není dostatečně hustá (těžká) na to, aby se potopila. To zpomaluje potopení povrchových vod a účinně zpomaluje oceánský proud, jako dopravní zácpa.

To je jedna věc, že ​​film „Pozítří“ se do jisté míry napravil. Ale o té době ledové ...

Bylo provedeno mnoho modelových simulací, aby se pokusilo vypočítat, co by se stalo, kdyby se AMOC úplně vypnul. Níže je uveden konečný výsledek, který ukazuje teplotní rozdíl ve světě s aktivním AMOC.

Můžete vidět, že celá severní polokoule je o několik stupňů chladnější. A nejen to, měly nastat klimatické změny, s velmi odlišnými tlakovými formami a méně srážek v celé Evropě. V Evropě a ve Spojených státech by se zimy zhoršily .

Samozřejmě to není něco, co by se stalo / stane přes noc, protože tyto změny mohou trvat desítky nebo století. Ale víme, že AMOC je na ústupu, a na základě množství sladké vody indukované z tajícího ledu bychom mohli vidět některé klimatické efekty ještě během našeho života.

Co se ale může stát téměř přes noc, jsou silné bouře a hurikány. A Golfský proud a AMOC hrají v těchto událostech důležitou roli, zejména pro USA, jak se brzy dozvíte.

Současná silná anomálie v Golfském proudu je poměrně neobvyklá. Vytvořili jsme další graf, který ukazuje lednovou anomálii Golfského proudu od roku 1854. Můžete vidět, že Golfský proud v lednu 2021 byl nejteplejší za posledních 150 let.

Musíme se vrátit do roku 1870 a 1867, abychom našli leden s podobnými anomáliemi v Golfském proudu. Data jsou pouze rekonstrukcí z přímých pozorování, protože na konci 19. století nebyly žádné satelity. Na dvou obrázcích níže můžete vidět teplou anomálii v proudu v Perském zálivu v lednu 1867 a 1870.

Jedná se o velmi zlověstné znamení, které přímo ukazuje na aktivnější období hurikánů . Teplejší oceánské vody v kombinaci s větším množstvím srážek obvykle směřují k větší aktivitě tropických bouří.

To by bylo obzvláště špatné, vzhledem k teplejší než běžné oblasti Golfského proudu , která by mohla zesílit bouře, které se blíží k jihovýchodě Spojených států nebo k východnímu pobřeží. Pokud se nezesílí, mohlo by to přinejmenším zabránit tomu, aby tropický systém hodně oslabil, což by umožnilo jejich dopad na pevninu s vyšší silou, než by normálně produkovali.

Budeme vás informovat, jakmile budou k dispozici nová data, a budou vydány spolehlivější předpovědi pro sezónu hurikánů. Nezapomeňte si tedy přidat naši stránku do záložek a aktivovat tlačítko „ zobrazit více “ v tomto článku, pokud nás čtete z informačního kanálu Google Discover.

 

Zdroj: https://www.severe-weather.eu/global-weather/gulf-stream-amoc-ocean-anomaly-united-states-europe-fa/?fbclid=IwAR22So3z60f_o2d6A39JZQxSBkOKrC7DFjO7tGzOqdlQi0aKBKnOTHMvVMc

Překlad: automatický google