Nezabíjejí pouze své oběti

17.01.2016 12:26


Nezabíjejí pouze své oběti. Islámský stát nemilosrdně likviduje nejen své protivníky, ale rovněž starověké památky, jež považuje za kacířské.

Více než 5000 let nejrůznější civilizace zanechávaly v horní Mezopotámii své stopy. Jak napsala agentura AP, Asyřané, Babyloňané, Římané a další na území dnešního severního Iráku a východní Sýrie stavěli města, paláce či chrámy zdobené monumentálním uměním.

V posledních měsících se tyto poklady dostaly do rukou extremistů z Islámského státu (IS). Tito ozbrojenci část artefaktů zničili, neboť je považují za kacířské. Některé umělecké kousky však zároveň prodávají na černém trhu, což pro ně představuje značný zdroj příjmů.

 

Když džihádisté v červnu přepadli severoirácké město Mosul a také provincii Ninive, získali do své moci oblast, kde se nachází 1800 z celkového počtu 12 tisíc iráckých archeologických nalezišť. Poté se přesunuli ještě blíže směrem k Bagdádu a do jejich rukou přibyla další. Mezi nejdůležitější místa pod jejich kontrolou podle AP patří čtyři starověká města – Ninive, Kalchu (nazývá se také Kalach či Nimrud), Aššur a Dúr Šarrukín.

Největší poškození zatím bylo nahlášeno z paláce v Kalchu. Jeho zdi lemují reliéfy zobrazující mimo jiné válečná tažení krále, který zde v 9. století před Kristem vládl. Rovněž ho ukazují, jak loví lvy či jak obětuje bohům.

„Oni ty reliéfy rozřezávají na malé kousky a prodávají je,“ uvedl Kaís Husejn Rašíd, ředitel iráckého Národního muzea. „Nedělají vykopávky. Jediné, co potřebují, je motorová pila, aby, když chtějí, mohli useknout hlavu či nohu krále,“ dodal.

Experti se bojí, že destrukce brzy potká i další místa. Včetně muzea v Mosulu, které uchovává vzácnou kolekci asyrských artefaktů, nebo 2300 let starého města Hatra. Džihádisté již odtud vykázali „památkáře“ a nyní čekají na další pokyny od náboženských předáků.

IS vyznává velice puritánskou verzi islámu. Proto neváhá zlikvidovat i některé islámské pamětihodnosti. Již v létě agentury informovaly, že v Mosulu zbourali několik mešit. U jedné z nich se údajně nacházelo místo, kde byl pohřben prorok Jonáš známý z Bible i Koránu.

Přesný odhad toho, kolik na prodeji památek džihádisté vydělávají, není známý. Americké zpravodajské služby uvádějí, že IS denně vydělává asi tři miliony dolarů. Jeho příjmy však pocházejí z více zdrojů – kromě prodeje historických artefaktů, jde také o obchod s bílým masem, vydírání obchodníků nebo o neskrývané krádeže. Artefakty Islámský stát prodává přes pašerácké sítě s kontakty mezi Kurdy, v Turecku a Jordánsku.

Džihádisté nemilosrdně ničí také cenné památky nacházející se v Sýrii, která se již dlouhou dobu zmítá v občanské válce. I zde podle odborníků mizí řada cenných historických míst.

Přirozeně to není poprvé, co v dějinách dochází k barbarskému ničení památek. V paměti ještě zůstává to, jak radikální hnutí Taliban v roce 2001 zničilo bámjánské sochy Buddhy.

Svou systematičností se však Islámský stát zvláště podobá tomu, čím si za kulturní revoluce prošla Čína. Pod taktovkou Mao Ce-tunga zmizelo mnoho historických míst a památek, které tvořily nedílnou součást tisícileté historie země. A pekingské Zakázané město větší zkáze uniklo jen proto, že tehdejší premiér Čou En-laj na místo vyslal jednotky, které měly za úkol památku ochránit.

 

Zdroj: https://www.lidovky.cz