Opět záhadné radiové vlny z vesmíru

10.06.2020 23:07

Astronomům se podařilo znovu detekovat tajemné radiové signály přicházející z hlubin vesmíru, které navíc mají pravidelně se opakující vzorec. Konkrétně výzkumníci pátrající po tzv. rychlých radiových záblescích (fast radio burst, FRB) určili, jak se jeden identifikovaný výboj s označením 121102 cyklicky opakuje, napsal list The Independent.

Rychlými radiovými záblesky se v radioastronomii míní radiové vlny ve vesmíru. Jednotlivé FRB se vysílají buď jednou a neopakují se, nebo jsou (méně často) opakované. Ty ze vzdálených galaxií obvykle trvají jen několik milisekund, ale jsou schopny vydávat více energie než 500 milionů Sluncí.

Již několik samostatných rychlých radiových výbojů z posledních let se nepřímo vysledovalo zpět k jejich zdrojům v jiných galaxiích, byť ještě není jasné, co přesně je vyvolalo.

Samotné signály FRB 121102 k nám přilétají z prostoru v souhvězdí Vozky, a to podle serveru Phys.org z místa vzdáleného neuvěřitelné tři miliardy světelných let v jiné galaxii.

Výbuchy přicházejí v přibližně 90denním okně, po kterém následuje tiché období 67 dnů. To vše se poté opakuje a zanechává tak podle expertů pozoruhodné 157denní období. Vědci to sledovali po dobu několika let, aby si to ověřili.

Takový dlouhý cyklus by mohl naznačovat, že výbuchy jsou spojeny s vířivým, orbitálním pohybem nějaké hmotné hvězdy, neutronové hvězdy či černé díry.

„Je to vzrušující výsledek, protože se jedná teprve o druhý systém, u kterého věříme, že má takovouto modulaci v aktivitě výbojů," raduje se vedoucí nové studie Kaustubh Rajwade z britské Manchesterské univerzity.

„Detekce periodicity poskytuje důležité vodítko při hledání původu výbuchů. Cykly aktivity by mohly argumentovat proti pohybující se neutronové hvězdě,“ dodal podle deníku The Independent.

Vědci doufají, že tento vzorec využijí k budoucímu lepšímu pochopení těchto signálů. Dosud jsme totiž nedokázali odhalit způsob, jak by se výbuchy mohly tvořit, přesný zdroj tedy neznáme. Jediná jistota je, že velmi krátké, ale velmi silné vlny musejí vycházet z nějaké neznámé, dosti extrémní části minulosti kosmu.