Osm týdnů pro mocnější mozek: Harvard prokázal účinky meditace

22.03.2015 11:22

 

O tom, že meditace působí blahodárně na lidskou psychiku i organismus, není pochyb – ukázaly to četné studie. Poslední z nich je z Harvardu a přichází se zajímavým závěrem: meditace vytváří změny v šedé kůře mozkové a dokáže ji i obnovit.

"Přesto, že praxe meditace je spojena s pocitem klidu a fyzickou relaxací, lidé, kteří ji praktikují pravidelně, tvrdí, že jim meditace přináší psychologické benefity, jenž přetrvávají celý den. Tato studie ukazuje, že změny ve struktuře mozku mohou být zdrojem těchto benefitů a že se meditující necítí dobře pouze proto, že tímto způsobem pravidelně odpočívají," uvedla Sara Lazar z Harvardu.

Šestnáct účastníků studie podstoupilo magnetickou rezonanci dva týdny před začátkem a také poté, co byla praktická část studie ukončena. "Analýza snímků jejich mozků byla zaměřena na oblasti, kde byly dříve objeveny rozdíly spojené s meditací. Právě zde jsme našli zvýšenou hustotu šedé kůry mozkové v oblasti hipokampu, jenž je velmi důležitý pro učení a paměť. Výrazná změna nastala také ve strukturách spojených se sebeuvědoměním, soucitem a introspekcí."

Během studie dobrovolníci meditovali každý den po dobu přibližně třiceti minut celých osm týdnů, přičemž jejich praxe zahrnovala také poslech audio nahrávek s vedenou meditací a uvědomování si svých pocitů a stavů mysli, aniž by je jakkoli soudili či analyzovali.

"Je opravdu fascinující vidět, že díky praktikování meditace můžeme aktivně měnit svůj mozek a výrazně zlepšit kvalitu svého života a zbavit se nahromaděného stresu. Jiné studie v různých státech ukázaly, že meditací můžete dosáhnout významného zlepšení v nejrůznějších oblastech. My nyní zkoumáme základní mechanismy v mozku, které tuto změnu umožňují," vysvětluje Britta Holzel z univerzity Giessen v Německu.

 

zdroj: https://www.national-geographic.cz