Oumuamua nadále mlčí

17.12.2017 10:16

 

Vědci zatím nezachytili žádné technologické signály vycházející z mimozemského asteroidu Oumuamua, takže nemohou potvrdit divoké spekulace o mimozemské výpravě. Experty zaujal netypický protáhlý tvar asteroidu, jindy bývají kulaté.

„Je téměř jisté, že Oumuamua pochází z jiného hvězdného systému. Zda jde o umělé cizí těleso, to je stále vzdálená možnost,“ řekl britskému bulvárnímu listu Daily Mail ředitel výzkumného střediska SETI v Berkeley Andrew Siemion. Dodal, že v každém případě se jedná o fascinující záležitost, protože lidstvu připomíná základní otázky o samotném bytí.

Oumuamua je prvním asteroidem pocházejícím z míst mimo naši sluneční soustavu, který se podařilo astronomům pozorovat. Podle NASA narudlá barva svědčí o tom, že objekt byl dlouho vystaven kosmickému záření.

Zhruba 400 metrů dlouhý objekt, zaznamenaný poprvé 19. října teleskopem na Havaji, rotuje a rychlostí 44 kilometrů za sekundu se vzdaluje Slunci i Zemi směrem ven ze sluneční soustavy.

Někteří experti nevylučují ani to, že jde o opuštěnou kosmickou loď.

Na objekt jsou zaměřeny výkonné radioteleskopy také v rámci projektu Breakthrough Listen, který podle Daily Mailu financuje i šéf Facebooku Mark Zuckerberg. List k tomu uvedl, že jen ve středu příslušná zařízení pracovala deset hodin a za pouhé dvě hodiny shromáždila 90 TB dat.