Oumuamua skutečně mimozemská sonda?

08.11.2018 10:10

 

Záhadný vesmírný objekt Oumuamua (havajsky „Posel“), který k nám zřejmě jako první těleso přiletěl z jiného hvězdného systému a zmizel, nedává ani po roce vědcům spát. Před pár dny se objevila teorie amerických odborníků z Harvardovy univerzity, že by skutečně mohlo jít o dílo mimozemské civilizace. Zdá se však, že to nemusí být úplně pravda, chybějí jasné důkazy. Zkrátka a dobře – nevíme.

Oumuamua by mohla být sondou mimozemské civilizace pátrající po cizím životě, kterou pohání takzvaná solární plachta. Znamenalo by to, že „kosmický koráb napne plachty a nechá se hnát slunečním větrem“.

Na základě zkoumání podivně se chovajícího objektu, který se otáčí kolem své osy každých sedm hodin, to oznámili američtí astronomové Abraham Loeb a Shmuel Bialy z Harvard-Smithsonianova centra astrofyziky v Massachusetts. Přiklonili se tak k již dříve vysloveným spekulacím.

Oumuamua mění i svou rychlost. Vědci to neumějí vysvětlit, těleso je mate už dlouho. Pro umělý vliv se ale loni nenašly patřičné signály.