Ovládne Umělá inteligence Googlu 95 % světa?

23.02.2018 20:07


Společnost Google dnes oznámila, že Google Assistant bude v následujících týdnech a měsících uvolněn ve 30 dalších jazycích. Zda je mezi nimi i čeština zatím nemáme potvrzeno. Šance je malá, ale je.

 

Za kouzelnou formulkou „Hey Google“ už by brzy nemusely následovat jen slovní pokyny v angličtině, němčině nebo v jednom z dalších šesti světových jazyků. Google totiž na svém bogu dnes ohlásil, že Google Assistant se do konce roku naučí dalších 30 jazyků. Podle firmy tím pokryje 95 % uživatelů operačního systému Android po celém světě.

Google zatím neuveřejnil jaké jazyky se jeho umělá inteligence naučila. Zmínil pouze některé: norštinu, dánštinu, hindštinu, indonésštinu, švédštinu a thajštinu. Zda v seznamu je i čeština můžeme pouze hádat. Už loni v září však naší redakci Behshad Behzadi, který vede tým vývojářů konverzačního nástroje Google Assistant prozradil, že v laboratořích běžně češtinu používají a její uvedení do ostrého provozu očekává do pěti let. „Nejpozději do pěti let se určitě dočkáte!“ řekl nám na vývojářské konferenci Googlu v Krakově.

Vzhledem k tomu, že Česká republika historicky často byla mezi prvními třiceti, co se zavádění nových služeb u Googlu týče, existuje naděje, že se letos asistenta v češtině dočkáme. Podrobnosti by mohly být oznámeny už v následujících dnech na veletrhu MWC v Barceloně, kam se naše redakce Technet.cz a Mobil.iDNES.cz chystají.

Google Assistant navíc česky už vlastně umí. Na rozdíl od Alexy nebo Siri totiž umí do češtiny překládat. A zní to velmi přirozeně. Přesvědčit se můžete na následujícím videu:

 

Hlasoví asistenti jako komunikační rozhraní mezi člověkem a umělou inteligencí jsou aktuálně jedním z nejviditelnějších trendů ve spotřební elektronice a IT. Potvrzuje to hlavní analytik společnosti CTA (agentury mimo jiné pořádající veletrh CES) Steve Koenig, podle kterého jsou digitální asistentky katalyzátorem, který chytrým a do internetové sítě připojeným spotřebičům a různým prvkům internetu věcí pomůže do domácností.

Jednotlivé firmy se nyní předhání v tom, která asistentka nabídne větší podporu produktů a širší nabídku partnerských řešení, a bude tak mít větší šanci oslovit zákazníka a ovládnout celou jeho domácnost i automobil.

 

Zdroj: https://technet.idnes.cz