Pentagon přiznal program na sledování UFO a zveřejnil video

13.01.2018 21:53

 

Americké ministerstvo obrany poprvé přiznalo, že mělo speciální program na sledování neidentifikovatelných létajících předmětů čili UFO, uvedl v sobotu list The New York Times. Program v letech 2007 až 2012 platil ze svého rozpočtu Pentagon. Vyčlenilo se na něj 22 miliónů dolarů a na starosti ho měl zpravodajský důstojník Pentagonu Luis Elizondo.

V rámci programu se mimo jiné studovaly videozáznamy setkání s neidentifikovatelnými létajícími objekty, které pořídili vojenští piloti. Jedním z nich je snímek, který zaznamenaly dva námořní letouny F/A-18F Hornet v roce 2004, který zachytil bílý objekt o velikosti dopravního letadla u San Diega.

Další záznam, bez upřesnění doby natočení, zachycoval létající předmět obklopený rotující aurou. „Je jich tam celá flotila,” tvrdil jeden ze členů posádky.

Většina peněz šla do výzkumné společnosti Bigelow Aerospace vedené Robertem Bigelowem. Ten nyní spolupracuje s NASA na vývoji kosmické lodi s lidskou posádkou. Společnost v rámci programu vypracovala řadu dokumentů popisujících rychle se pohybující létající zařízení, u nichž nebyl patrný pohon. V květnu Bigelow v programu 60 minut televize CBS řekl, že je „naprosto přesvědčen“, že mimozemšťané existují a UFO navštívily Zemi.

Bigelow se dlouho přátelí s bývalým demokratickým senátorem za Nevadu Harrym Reidem, který jednu dobu Senátu předsedal a jako milovník vesmíru program vehementně prosazoval. Reid přiznal, že program začal prosazovat právě na žádost Bigelowa.

Řešil to také s kosmonautem Johnem Glennem, který mu řekl, že objekty UFO nejsou mnohdy hlášeny, protože se piloti bojí, že by se jim veřejnost vysmívala a byli by následně stigmatizováni. Bigelow tvrdil, že Rusko a Čína jsou v této otázce otevřenější a USA v ní nesmějí zaostávat.

Reid, jenž letos v Kongresu skončil, prohlásil: „Necítím rozpaky ani stud nebo lítost, že jsem toto nechal běžet. Myslím, že je to jedna z dobrých věcí, které jsem udělal během své služby v Kongresu. Udělal jsem něco, co nikdo přede mnou neudělal.“

Program podporovali i další dva už zesnulí senátoři, aljašský republikán Ted Stevens a havajský demokrat Daniel K. Inouye.

V rámci programu se uchovávaly a zkoumaly různé objekty, většinou kovové, které byly získány z místa, kde měly být UFO.

Astrofyzička Sara Seagerová z Massachusettského technologického institutu program přímo neodsuzovala: „Když lidé tvrdí, že pozorovali opravdu neobvyklý jev, je někdy dobré jej zkoumat.“ Dodala však, že ač některé jevy zůstávají nevysvětlené, není je nutné spojovat s mimozemšťany.

Pochybnosti dal najevo James E. Oberg, který se věnoval konstrukci raketoplánů: „Je tu spousta prozaických událostí a způsobů lidského vnímání, které mohou stát za těmito příběhy (o UFO).“ Ani on však nevyloučil, že se může najít mezi těmito pozorováními perla.

K osudu programu a jeho případnému ukončení se poprvé vyjádřil mluvčí Pentagonu Thomas Crosson: „Rozhodlo se, že tu jsou jiné otázky s vyšší prioritou, které si zaslouží financování.“

Program přesto pokračoval. Důstojník Elizondo přiznal v rozhovoru, že ho platily námořnictvo a tajná služba CIA. Nadále se na něm podílel, i když seděl ve své kanceláři v Pentagonu. Loni odešel na protest proti jeho omezování. „Proč nevěnujeme více času a větší úsilí této otázce,“ ptal se v rezignačním dopisu ministrovi obrany Jamesi Mattisovi.

Elizondo dále uvedl, že ho na jeho postu někdo vystřídal, jména odmítl zveřejnit.

Spojené státy UFO zkoumaly opakovaně a často se tomu věnovaly značné síly. Letectvo UFO začalo zkoumat v roce 1947, přičemž do roku 1969, kdy byl program ukončen, prověřilo na 12 tisíc hlášení o spatření UFO. Většinou šlo o pozorování hvězd, mraků a dalších meteorologických jevů, balónů a také špionážních letadel, ale 701 případů zůstalo neosvětleno.

Program měl i cíl zjistit, zda náhodou nejde o vyspělou technologii nepřítele.