Pistacia Lentiscus – vzácný lékař ze středomoří

14.06.2014 10:00

„Hledáme-li přátele na celý život, najdeme je v přírodě, pomáhají, léčí, pečují o nás, potěší svou krásou, oddaně nám slouží. Jsou tu s námi i tisíce let a my znovu objevujeme, jak jsou pro nás významní a užiteční. Rostliny, květiny, keře stromy...

Plísně trápí většinu populace a příroda nám nabízí pomocnou ruku. Na plísně hledáme zdroje s protiplísňovými účinky (antimykotické vlastnosti). Na plísně většinou působíme lokálně, natíráme a ošetřujeme místa na kůži, kde jsou plísně vidět a obtěžují.

Pokud se plíseň objeví někde na těle, většinou to ale znamená, že ji máme již v těle a vyvstává otázka jak na plíseň tedy působit vnitřně, nejen lokálně, v místě, kde se objeví.

Většinou je nutné hledat účinný vnitřní prostředek, který dlouhodobým působením organizmus pročistí. Protože jsou plísně vytrvalé a náročné na léčbu je třeba hledat účinné produkty, které aplikujeme dlouhodobě. Velmi vhodné řešení nabízí rostlinné a esenciální oleje, čistě přírodní, které mají protiplísňové účinky.

Pistacia Lentiscus – Nejen lékař plísní
Z pohledu přírody a při výběru toho nejlepšího, tedy čistě přírodních produktů, se můžeme s důvěrou obrátit zejména na dvě rostliny. Jsou to rostliny Pistacia Lentiscus, někdy také nazývané jako Lentišek a zelená myrta nebo také myrta saharská. Obě rostliny jsou velmi pozitivně hodnoceny odborníky z obou stran, jak lékařské obce, tak například z řad aromaterapeutů, kteří se snažili najít éterické oleje s nejsilnějším antimykotickým účinkem.

Z vědeckých výzkumů a porovnáváním účinků rostlin, vyšly tyto dvě rostliny jako ty, které vykazují nejsilnější protiplísňový účinek a zároveň také působí antivirově.

Řada rostlin, které se používají, například právě ve formě olejů, působí antibakteriálně, nicméně jen málo z nich působí antivirově a antimykoticky. Pistacia Lentiscus má opravdu silný protiplísňový účinek.
Pistacia Lentiscus – vzácný lékař ze středomoří

Menší keřovité husté stromy rostou v teplých oblastech středomoří a také v Severní Africe. Dorůstající do výšky 2 metrů a dožívají se i více než 100 let. Musí žít často ve velmi nehostinných podmínkách na vyprahlé, kamenité a chudé půdě. Musí přežít ve vysokých letních teplotách i v naprostém suchu, v některých oblastech přežívají silné mrazy. Možná právě proto disponují tak silnými léčivými účinky.

Stálezelený menší strom či keř se pěstuje především pro svou aromatickou pryskyřici. Pryskyřice z keřů se používala v různých koutech světa k léčebným účelům a při duchovních obřadech již v biblických dobách. Přidávala se do mastí a balzámů a to zejména pro své velmi dobré hojivé vlastnosti. Pryskyřice se také používala v gastronomii jako koření, při výrobě žvýkaček, v Turecku se přidává do zmrzliny, tureckého medu a do pečiva, v Egyptě sloužila jako koření, v Maroku se používala k aromatizaci vody. Někdy se pryskyřice přidávala do omítek na zdi a fasády.

Pistacii Lentiscus využívali hojně Řekové a nejen univerzita v Athénách, ale i další univerzity zkoumaly účinky a vlastnosti Pistacie Lentiscus. Vědci pak prokázali, že Pistacia Lentiscus má výrazné antibakteriální a antivirové vlastnosti, účinná je při zažívacích problémech, vředech a také gastritidách. Na tyto závěry navázaly další studie, které se zabývaly dalšími možnostmi využití v léčebných terapiích.

Při posuzování Lentyšku z různých oblastí a analytické certifikaci rostliny pro další terapeutické využití došly vědci k závěru, že stromy Pistacia Lentiscus, které rostou především v celé Severní Africe, v Maroku, Alžíru a v Tunisu, mají nejsilnější účinky.

Esenciální olej z Pistacie Lentiscus z marocké oblasti prokazuje silné protizánětlivé účinky, má velmi intenzivní, nelibou kořenitou vůni a je velmi účinný. Stromy jsou však chráněné a proto se olej považuje za vzácný a tomu odpovídá i jeho vyšší cena. Získává se z listů stromu Pistacia Lentiscus parovodní destilací. Na 1 litr éterického oleje je potřeba 3-4 tuny suroviny – listů. Listy sbírají domorodé ženy ručně časně z rána a to pouze v „sezoně“, která je v období září a října. Sběr je v například v Maroku povolen jen dvěma firmám.

Člověk, který s plísní bojuje i několik let může díky oleji projít kompletní očistnou kúrou.

Éterické oleje z Lentyšku se podle původních léčebných postupů v oblasti zdroje používají stále. Při intenzivním působení na plísně se doporučuje užívat vnitřně jednu kapku oleje ráno do tučného jídla, kúra během 21-28 dnů pročistí organismus. Období užívání po dobu 3-4 týdny kompletně pročistí celý organismus, bakterie a viry v organismu dostanou zcela určitě zabrat.

Při destilaci se také získává květinová voda, je velmi účinná a vhodná při léčbě plísní a ošetření pokožky celého těla i obličeje. Používá se pravidelně při zánětlivé, reaktivní pokožce, při dermatózách, akné a vředovité pleti. Pleť se potírá ráno i večer, voda se používá při přípravě pleťových masek a výrobě mýdel.

Strom Pistacia Lentiscus rodí drobné bobule, z nich se za studena lisuje rostlinný olej, který se užívá i vnitřně nebo na potírání kůže. Je také levnější variantou k esenciálnímu oleji. Není tak intenzívní v boji s plísněmi, ale má také dobré výsledky, případně se používá jako udržovací kúra poté, co organizmus prošel „detoxikací“ lentyškovým esenciálním olejem. Vhodný je po dlouhodobém a opakovaném užívání antibiotik. Rostlinný olej se používá běžně i v gastronomii, například při přípravě salátů, ale neměl by projít tepelným zpracováním.

Éterický olej se k potírání kůže ředí – 15 kapek do 10ml nosného rostlinného oleje (např. olivový) a směsí se mohou potírat postižená místa plísní nebo záněty. Dobře také působí na oteklé a křečovité nohy. Dobré zkušenosti mají s olejem dermatologové, kteří jsou nakloněni používání přírodních surovin a zdrojů k léčbě různých dermatóz. Olejem se potírají ty části kůže, kde se objevují různě velké barevně odlišné fleky. Řada žen, ale i mužů trpí tímto plísňovým onemocněním, avšak často nevědí o tom, že se jedná právě o plíseň. Navíc tlumí pocity svědění, změkčuje zrohovatělou pokožku, má na pleť antiseptické, antibakteriální a proti plísňové účinky.

Olej z Pistacie Lentiscus by se měl uchovávat v modrém či temném skle, které lépe uchovává jeho vlastnosti. Olej je éterický, může vyprchat, uzávěr by se měl vždy řádně zavírat.
Pistacia Lentiscus – pohladí tělo i duši

Blahodárný vliv má olej na celý organismus. Například také při masážích, kdy se kůží dostává do organizmu. Lentyškový olej celkově podporuje činnost obranyschopnosti organismu.

Nejsilnější a nejcennější jsou jeho účinky při působení na plísně, kůže, ženských potížích, při problémech s prostatou, při žilních a lymfatických potížích. Velice rychle regeneruje pokožku po spáleninách, odřeninách apod., urychluje hojení ran. Pomáhá při léčbě chronických i akutních zánětlivých onemocnění.

Ničí bakterie Helicobacter Pylori, pomáhá při léčbě žaludečních vředů. Snižuje hladinu glukózy v krvi. Má významné účinky proti bakteriím v dutině ústní a léčbě zánětů dásní.

Pokud neléčíme jen tělo, ale chceme ulevit i přetížené mysli a duši, Lentyšek nabízí účinnou pomoc při vyčerpání organismu, dušení únavě až letargii. Působí jako stimulant, dodává pocit jistoty, působí v rovině našeho sebevědomí. Aktivuje naše pozitivní myšlenky a emoce.“

 

PhDr. Hana Khlaif