Požáry v Austrálii vytvářejí vlastní počasí, jejich bouřky pak zapalují další ohně

02.01.2020 15:32

 

Austrálii trápí mimořádně silné požáry, které začaly kvůli letošním vedrům nezvykle brzo. Nedaří se je dostat plně pod kontrolu, protože vlny horka se pravidelně vracejí a nové požáry vznikají v důsledku těch stávajících. Buš například zapalují blesky, které vznikly při bouřkách vyvolaných právě požáry, uvedla stanice BBC.

Na skutečnost, že ohromné požáry vytvářejí vlastní systémy počasí, upozornil komisař Andrew Crispin, který má v australském státě Victoria na starosti zvládaní krizových situací.

Během požárů vegetace vznikají pyrocumuly a občas i bouřkové pyrocumulonimby. I když je vegetace suchá, pořád se z ní odpařuje velké množství vody. Tu horký vzduch ze spáleniště vynáší výše, kde kondenzuje do mraků.

Jak uvedl komisař, horký vzduch z požárů stoupá až do výšek 14 kilometrů, takže vznikají bouřkové cumulonimby, které mohou způsobovat i tornáda, ale hlavně bouřky. „Z těchto cumulů přicházejí blesky. Je to nepředvídatelné a nebezpečné,“ dodal Crispin. Když blesky udeří do suché vegetace, mohou vzniknout další požáry.

Pyrocumuly se utvořily v pondělí nad Novým Jižním Walesem u požárů u cesty Badja Forest Road a Turosss Falls Road. Blesky zapálily jen v Novém Jižním Walesu za posledních 24 hodin 70 požárů.