Pravoslavný kněz z Jekatěrinburgu se odmítl podřídit

18.06.2020 17:54

Pravoslavný kněz z Jekatěrinburgu se odmítl podřídit rozhodnutí představených a s pomocí kozáckých bojovníků dobyl zpět ženský klášter na okraji města, odkud byl vyhnán. Opevnil se uvnitř, kde hodlá setrvat, dokud bude třeba.

"Nikam nejdu (...) Bude mě muset vyhnat policie nebo národní garda," prohlásil kněz, který se protiví i dubnovému zákazu vykonávat kněžské povolání. Při této příležitosti obvinil ruského patriarchu Kirilla, že zradil svou víru.

Do sporu s církví se otec Sergej dostal kvůli koronaviru. Považuje totiž celou věc za satanské spiknutí a rozhodně není sám. Na jeho kázání chodí stovky lidí včetně hvězdného ruského hokejisty Pavla Dacjuka.

Cesta víry otce Sergeje, který už z kláštera vyhnal matku představenou a další jeptišky, byla skutečně trnitá. Býval policistou, dopustil se ale vraždy a strávil třináct let ve vězení. Věřícím ale jeho minulost evidentně nevadí. Ruská média uvedla, že na středeční bohoslužbu v okupovaném klášteře přišlo zvenčí kolem sta věřících, včetně hokejové hvězdy Pavla Dacjuka.

Jekatěrinburská eparchie ve středečním prohlášení uvedla, že kněz nerespektoval pokyn k "asketickým modlitbám" v sousedním mužském klášteře v době koronavirové krize, a byl proto v dubnu zbaven služby. Vyzvala ho, aby do příštího pátku klášter opustil a zahájil pokání. Nenaznačila však, jak bude v případě neuposlechnutí dále postupovat. Pravoslavné kláštery jsou při epidemii v Rusku častými ohnisky nákazy.