Pražské buddhistické centrum je opět otevřené pro veřejnost!

08.05.2014 07:53

Srdečně vás zveme do nově zrekonstruovaného buddhistického centra. Pokud jste u nás ještě nebyli, doporučujeme vám navštívit úvodní přednášku, která se koná každé druhé pondělí.

 

 

Od 1. prosince je Centrum buddhismu Diamantové cesty přestěhováno na adresu Na Maninách 17a, Praha 7. Zde nabídneme veřejné přednášky a vysvětlení meditací až po oficiálním otevření centra. Termín se dozvíte na tomto webu.

Nový objekt v ulici Na Maninách je místem realizace projektu Gompa Praha, jehož cílem je vybudovat v Praze centrum buddhismu Diamantové cesty linie Karma Kagjü, které rozšíří kulturní a duchovní spektrum města Prahy, středočeského kraje i celé České republiky.

 

webové stránky centra: https://bdc.cz/praha/

 

 

Pražské centrum BDC je jedním z 50 podobných meditačních center a skupin po celém Česku, které umožňují seznámit se teoreticky i prakticky s buddhismem Diamantové cesty.

Každý den můžete v centru potkat lidi všech věkových kategorií, kteří sem pravidelně přicházejí studovat a meditovat. K dispozici je knihovna, dharma shop, kde si můžete koupit základní texty, kavárna a především prostor pro meditaci – gompa. Ta je přes den k dispozici pro individuální meditační praxi a večer je využívána na přednášky a společné meditace pro širokou veřejnost (podívejte se do programu centra).

V pražském centru se praktikuje laický buddhismus

Pražské centrum BDC je založeno, stejně jako všechna podobná centra ve světě, na dobrovolné spolupráci laických praktikujících. To znamená, že se zde nepraktikuje mnišský buddhismus. Je nezávislé a je demokraticky vedeno svými členy.

Aktivity

Od roku 1994 Pražské centrum BDC uspořádalo stovky veřejných přednášek, meditačních kurzů a výstav umění tibetského buddhismu. Zhruba dvakrát do roka přijíždí na veřejné přednášky náš hlavní učitel lama Ole Nydahl. Každý rok má také v našem retreatovém centru v Těnovicích zhruba týdenní kurz.

Měli jsme tu čest několikrát hostit významné buddhistické lamy (učitele) z Tibetu a Nepálu – Gjalwu Karmapu či Šeraba Gjalcchäna rinpočheho a další. Zabýváme se také distribucí knih a časopisů vydávaných buddhistickým nakladatelstvím Bílý deštník. Součástí našich aktivit je i charitativní činnost a podpora vzdělávání dětí v chudých buddhistických zemích.

Spolupráce v rámci Střední Evropy

Buddhismus Diamantové cesty (BDC) se rozvíjí se ve většině evropských zemí. Jednotlivá centra spolupracují při pořádání společných akcí. Praha je v tomto ohledu důležitým komunikačním uzlem pro okolní země – Německo, Polsko, Rakousko a Slovensko.

Organizace

Organizačně bylo centrum BDC zaštítěno občanským sdružením Společnost Diamantové cesty, založeným v roce 1995. Od roku 2007 je náboženskou společností Buddhismus Diamantové cesty linie Karma Kagjü, která byla jako první buddhistický směr v Česku, zaregistrována na Ministerstvu kultury ČR.

 

 

Co se stane, když přijdu do pražského centra BDC poprvé?

V pražském centru BDC vládne poměrně neformální atmosféra. Centrum funguje na základě přátelství a motivace pomáhat sobě samým a ostatním používat metody, které učil Buddha. Hloučky lidí budou pravděpodobně postávat všude kolem, popíjet čaj či kávu a povídat si. Klidně si také něco dejte.

Noví lidé jsou vždy vítáni, když přijdete, řekněte někomu, že jste tam poprvé – rád se Vás ujme a ukáže vám centrum. Vysvětlí vám také, co je na programu a dá vám případně leták o centru. Nestyďte se zeptat.

Nikdy jsem nezkoušel(a) meditovat, můžu přijít i tak?

Ano, určitě přijďte. Součástí každého večerního programu je vedená meditace. “Vedená” znamená, že její text vždy přečte někdo nahlas, není třeba ji znát. To je to nejlepší způsob, jak si poprvé meditaci vyzkoušet.

Kdy je nejlepší poprvé přijít?

Nejlepší je pondělní večer. Každé liché pondělí od 20 hodin probíhá úvodní přednáška o buddhismu pro veřejnost a po ní vedená meditace. V pondělí večer přicházejí praktikující i noví lidé, pravděpodobně nebudete poprvé sami.

Chci začít meditovat. Kdo mi vysvětlí, jak na to?

Přijďte ve středu. Každá středa v čase od 18:30 do 20 hodin je určena vysvětlením meditací pro ty, kdo s nimi chtějí začít. Bude se vám věnovat někdo z těch, kdo již medituje delší dobu. Vysvětlí vám, jak meditovat a zároveň také odpoví na vaše otázky. V osm pak proběhne společná vedená meditace. Na toto středečnímu vysvětlení meditací přijďte prosím jen v případě, že jste už ideálně několikrát byli na pondělní úvodní přednášce.

Musím sedět na zemi se zkříženýma nohama?

Ne. Při většině meditací v centru BDC se sedí, ale z hlediska pozice jsou nejdůležitější pohodlí a rovná záda. K dispozici jsou měkké podložky, meditační polštářky a židle. Jestli se vám pohodlně sedí nebo klečí na podložce na zemi nebo si raději sednete na židli je na vás. Pouze vaše mysl potřebuje dosáhnout osvícení, ne vaše kolena.

Je potřeba se nějak před příchodem do centra hlásit?

Ne, prostě se podívejte do Programu a přijďte.

Potřebuji si sebou něco do centra brát (polštářek, deku, nějaké oblečení…)?

Ne, praktikující buddhismu Diamantové cesty nenosí žádná barevná roucha ani exotické účesy a všechno, co potřebujete k meditaci, je k dispozici na místě.

Platí se něco za vstup do centra?

Ne, pokud přijdete na přednášku do centra poprvé, je to zadarmo. Za každou další zaplatíte 70 korun (studenti 40 korun). Kdybyste si chtěli koupit časopis Buddhismus dnes nebo nějakou knížku o buddhismu, tak to také něco stojí, ale k návštěvě centra BDC nebo vedené meditaci nic z toho nepotřebujete.

Pokud budu chodit do centra, musím platit nějaké členství?

Žádné předepsané členské příspěvky ani legitimace u nás nepotkáte. Pokud byste začali chodit pravidelně, můžete přispívat na chod centra, ale to je čistě na vás.

Když přijdu poprvé na meditaci, budu muset chodit každý týden?

Ne, přijďte jednou, dvakrát nebo tak často, jak se vám bude chtít.

Při první návštěvě je dobré vidět centrum BDC jako místo, kde je možné se dozvědět něco o buddhismu obecně a speciálně o učeních Diamantové cesty a linii Karma Kagjü. Porozhlédněte se po lidech v centru, jak vám sedí. Zjistěte, jestli vám učení a metody Diamantové cesty připadají užitečné.

I když se vám chození do centra BDC zalíbí, zůstane jen na vás, jak mnoho budete brát z nezměrného množství buddhových nauk. Praktikujeme takzvaný laický buddhismus a členové centra nejsou mniši, ale lidé zapojení do normálního života. Je naprosto obvyklé, že se intenzita návštěv centra a zapojení do jeho aktivit v čase mění podle toho, jestli potřebujete věnovat svou energii škole, rodině, budování kariéry nebo udržování důležitých vztahů. Laický buddhismus je o používání metod a učení pro obohacení života, ne jeho omezování.

Kde centrum najdu?

Najdete nás v ulici  Na Maninách 17a, Praha 7 Holešovice. Je to hned vedle zastávky tramvaje Maniny, 3 zastávky od metra Vltavská (trasa C). (mapka je v Kontaktech).

Pokud jste z jiného města, podívejte se na celorepublikové stránky BDC na seznam všech center v ČR, kde je vaše nejbližší.