Reforma systému možná není. Musíme měnit hodnoty

25.01.2016 23:15

 

Jan Hnízdil se před časem vyjádřil také k dění kolem první přímé volby hlavy státu. Podle něj velkým problémem této volby bylo to, jak se oběma mužům, kteří stáli ve finále, podařilo nebezpečně rozdělit společnost.

„Rozpoutali něco, co bude velmi těžké napravovat. Vždyť ti lidé se nenávidí a bojují proti sobě i v rodinách, pokud se neshodnou na kandidátovi, kterého chtějí oni, obrovská nenávist kvůli tomu vzniká i na dalších místech, na pracovištích. Když jsem v minulosti hovořil o tom, že Václav Klaus je prezidentem negativních emocí, který staví pouze na tom, že svými názory provokuje a rozděluje občany na různé tábory, pak jdou ti dva pánové, kteří se ucházejí o Hrad, v jeho šlépějích,“ konstatoval dál Jan Hnízdil. Jak dodal, to, co vzniká na základě negativních emocí, s sebou podle něj s velkou pravděpodobností nemůže ani nic dobrého přinést.

Hnízdil byl v určité době za svoji kritiku exprezidenta Václava Klause považován „za nepřítele státu“. Uvedl totiž mimo jiné také na jeho adresu to, že (Klaus) dokáže mistrně manipulovat a odvádí pozornost od zásadních problémů.

„Nikdy se nevyjádřil ke korupci, odmítá ničení životního prostředí, ubývání energetických zdrojů, vytváří vnějšího nepřítele z ekologů, občanských iniciativ, EU či pravdoláskařů a vede s nimi pak nesmiřitelný boj. Slabé a vystrašené lidi tím uklidňuje, zbavuje zodpovědnosti za sebe samotné a dnešní svět, což mu přináší vysokou popularitu,“ reagoval například Hnízdil směrem ke Klausovi.

Ovšem v souvislosti s přímou volbou nového prezidenta pak ještě upozornil na to, že lidé najednou v souvislosti s přímou volbou u nás ztrácejí zdravý rozum, soudnost a čekají na nějakého spasitele.

„To je mýtus. Tento současný politický systém končí. Ovšem pokud ve společnosti vládnou lidé na základě strachu a již zmiňovaných negativních emocí a jedinci se nepokusí to změnit, pak bude současný stav nemocné společnosti ještě dál nějaký čas pokračovat,“ obává se Hnízdil.

 

Reforma systému možná není. Musíme měnit hodnoty

 

Současný systém nazývá Jan Hnízdil liberálně tržním modelem. A zdůrazňuje, že podle něj nepotřebujeme reformu tohoto modelu, ale zcela nový hodnotový systém.

Půjde o zásadní změnu myšlení, vnímání a způsobu života. Nahrazení extenzivního ekonomického růstu vnitřním kulturním a sociálním rozvojem,“ uzavřel jedno ze svých vyjádření