Roční období pomalu mizí

26.04.2020 13:49

 

Skoro žádná zima, minimum sněhu, extrémně horké léto, suché jaro. Rok 2019, který byl druhým nejteplejším v historii měření s průměrnou teplotou 9,5 stupně Celsia, byl naprosto ukázkový.

Uplynulá zima byla v pražském Klementinu druhá nejteplejší od roku 1775, kdy tam začalo soustavné měření teplot. S průměrnou teplotou 5,1 stupně Celsia se zařadila za rekordní zimu 2006/2007. Únor ale rekord pokořil, s průměrnou teplotou 6,9 stupně Celsia odsunul na druhé místo únor roku 1990, kdy průměrná teplota dosáhla 6,5 stupně Celsia. Český hydrometeorologický ústav to uvedl na webu. Výsledky měření za celou zemi by měly být podle informací na meteorologickém Facebooku v pondělí.

Pokračuje tak trend nastolený minulý rok, na němž odborníci ukazují i budoucnost počasí v Česku. Skoro žádná zima, minimum sněhu, extrémně horké léto, suché jaro. Rok 2019, který byl druhým nejteplejším v historii měření s průměrnou teplotou 9,5 stupně Celsia, byl podle nich naprosto ukázkový.

Expert pro Seznam Zprávy uvedl, jaký vliv bude mít klimatická změna na obraz ročních období. „Léta budou výrazně teplejší a v řadě ročníků i sušší než dnes. Prodlouží se vegetační období, tedy zkrátí se zima, ale také se změní charakter podzimu i jara,“ uvedl Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd a profesor Mendelovy univerzity v Brně.

A dokazuje to právě na příkladu roku 2019. „Vegetační sezona začala relativně brzo a především rekordně teplým a také suchým dubnem. Současně poměrně teplé počasí vydrželo prakticky až do listopadu. A zima jako taková na většině území nezačala. A to přesto, že podle klimatologického kalendáře máme půlku zimy za sebou, protože pro klimatology začíná zima 1. 12. a končí posledního února,“ uvedl Trnka.

Nejteplejším rokem naměřeným Českým hydrometeorologickým ústavem byl předloňský rok 2018, kdy průměrná teplota byla o jednu desetinu stupně vyšší, tedy 9,6 stupně.

Problémem není jen oteplení, ale i dlouhotrvající sucho, které v Česku můžeme podle ČHMÚ pozorovat nepřetržitě už od roku 2015.

Ústav řadí 2019 mezi srážkově normální roky. Měsíční úhrny ukazují, že výrazněji nadprůměrné byly dva měsíce, zatímco ostatní byly spíše podprůměrné, nebo se průměru hodně blížily.

Rekordně vysoké teploty nejsou v pražském Klementinu naměřeny jen měsíčně, ale i ročně. Hned několik rekordů padlo jen v posledních dvaceti letech.