Rozdíl mezi námi a umělou inteligencí je srovnatelný s rozdílem mezi námi a šimpanzi

25.09.2019 14:50

 

Elon Musk se domnívá, že lidé mají celkově špatný pohled na umělou inteligenci (AI). Problém je podle vizionáře v tom, že jí podceňujeme. Své názory na rozdíl mezi nejchytřejším člověkem světa a počítačem uvedl v rozhovoru s předsedou společnosti Alibaba Jackem Ma, na světové konferenci umělé inteligence v Šanghaji.

Ředitel společnosti Tesla a zakladatel SpaceX je přesvědčen, že se lidstvo na AI dívá špatně a docela nechápou, co se v těchto autonomních věcech skrývá. „Obecně si myslím, že lidé podceňují schopnosti umělé inteligence, myslí si, že jde o formu chytrého člověka. Jenže je to mnohem víc a bude to mnohem víc. Uměla inteligence bude chytřejší než nejchytřejší člověk světa.“ Zaznělo v rozhovoru s Jackem Ma, předsedou společnosti Alibaba.

Rozdíl mezi člověkem a umělou inteligencí, přirovnal Elon Musk k rozdílu mezi člověkem a šimpanzem. „Dokáže šimpanz opravdu porozumět lidem? Ne opravdu, vždyť my v jejich očích vypadáme jako cizí mimozemšťani. Většinou se starají jen o jiné šimpanze. A tak to bude s námi, budeme se starat o svůj druh. Už to tak vlastně je.“

Dále se snažil Musk o optimistické výroky. Tak například doufá, že má pravdu a skutečně půjde jen o takto malý rozdíl, protože je spíše pravděpodobné, že půjde o mnohem větší rozdíly, které učiní umělou inteligenci novou dominantní rasou světa. A právě z těchto důvodu vytvořil Musk společnost Neuralink. „Pokud roboty nemůžeme porazit, připojíme se k nim – o tom je Neuralink.“ Ukončil rozhovor Elon Musk.


Zdroj: ScienceAlert.com