Rozvědka buduje kyberarmádu, dohlédne na veškerou komunikaci Čechů na síti

29.11.2016 05:26


Špioni budou moci hromadně sledovat komunikaci milionů Čechů na webu, aniž by k tomu potřebovali povolení soudu. Pokud projde novela zákona, kterou právě projednávají poslanci, pravděpodobně už příští rok získá Vojenská tajná služba nebývale širokou pravomoc. Odborníci varují, že zasáhne do soukromí.

Podle představ vlády má právě armádní rozvědka začít sestavovat kyberarmádu, která bude stát bránit na nové „frontě“ nedávno uznané i NATO – internetu. A zbraně armádním hackerům má dát do rukou zákon, který právě projednávají poslanci.

Tři nové paragrafy zároveň ukládají poskytovatelům internetu či mobilním operátorům novou povinnost – do své sítě nainstalovat „černé krabičky“ dodané rozvědkou, přes které budou proudit veškeré SMS zprávy, e-maily nebo data z webových stránek. Na jejich kontrolu dostane rozvědka od státu ročně 300 milionů korun.

Co s kvanty takto zachycených dat budou špioni dělat a proč je potřebují k obraně Česka, je však obtížné říci. Zákon je totiž napsán jen velmi obecně a odhaluje minimum podrobností. A podle expertů tak zásadně zasáhne do soukromí Čechů.

„Čím větší množství různých dat je schraňováno, tím konkrétněji by měl daný zákon specifikovat jejich obsah a způsob nakládání. A to v tomto případě není určeno prakticky vůbec,“ říká Martin Peterka, provozní ředitel uznávaného sdružení CZ.NIC, které spravuje internetové adresy s koncovkou cz a také provozuje tým, který brání český internet před hackery.

Ministerstvo obrany, které zákon předložilo, však odmítá, že by odposlechy zpravodajci využívali například ke čtení konkrétních e-mailů. Přirovnává jej k úsekovému měření rychlosti, při němž kamerový systém také kontroluje všechna auta a správní orgány se následně zaměřují jen na ta, která systém automaticky vyhodnotil jako ta, jež porušují pravidla. A k tomu už by v tomto případě mělo být nezbytné povolení soudu.

 

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz