Rusko zkouší ovlivnit dění všude po světě. Jinak, než si většina myslí

11.11.2018 07:17

 

Otázka tzv. ruského vlivu na internetu se řeší v USA, v Česku i jinde ve světě. Rusko využívá mimo jiné i kyberprostor a sociální sítě. Většina lidí má ale o těchto ruských snahách zkreslenou představu. Podívejte se na věci, které jsou již o ruských taktikách veřejně známé.

„Ruský hacker“ se stává velmi oblíbeným pojmem, takřka klišé. Protože se v posledních letech - například ve spojitosti s americkými volbami nebo nyní i volbami v ČR - častěji mluví o snahách ruské vlády zasahovat do politického dění prostřednictvím on-line operací, má většina lidí alespoň nějakou obecnou představu o tom, co takový „ruský hacker“ dělá.

Poznámka pro čtenáře
Vycházíme z veřejně dostupných materiálů, oficiálních zdrojů a uniklých informací. Zdroje odkazujeme přímo v textu. Tento článek je konkrétně o ruských informačních operacích. Ruské tajné služby nejsou pochopitelně jediné, které se snaží ovlivňovat politické dění v jiných státech.

Jenže většinou je tato představa silně ovlivněna osobními zkušenostmi a vlastním politickým přesvědčením. Rozhodli jsme se proto sestavit přehled toho, co se o ruských on-line aktivitách a tzv. informačních operacích skutečně ví.

Každý stát se samozřejmě snaží ovlivnit politiku ostatních států ve svůj prospěch. Proč se tedy mluví hlavně o ruském vlivu? Zčásti je to proto, že je Rusko jako geopolitický pokračovatel Sovětského svazu v unikátní pozici, kdy zdědilo některé instituce, čímž se nijak netají.

Tento článek se týká mimo jiné i operací tajných služeb. Z povahy věci samozřejmě vyplývá, že tyto informace je možné zpochybnit jako zpravodajskou hru. Pochybnosti jsou ostatně jedním z nejoblíbenějších nástrojů (nejen ruských) tajných služeb.

„Cílem ruských informačních operací není prosadit určitý názor, ale spíše snaha prosadit pocit relativizace a nemožnosti nalézt pravdu...“

„Charakteristickým nástrojem není až tolik klasická propaganda s cílem prosadit určitý prokremelský názor, jako spíše snaha prosadit pocit relativizace a zamlžení možnosti vůbec nějakou objektivní pravdu nalézt,“ říká Benedikt Vangeli, vedoucí Centra proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra ČR. „Dalším charakteristickým nástrojem je vyvolávání nenávisti a posilování existujících rozporů ve společnostech, na které operace cílí. Typické je také organické provazování kybernetických operací a informačních operací.“

Celosvětově nejznámější kauzou současnosti, která se týká ruského ovlivňování, je nepochybně údajné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Ruský prezident Vladimír Putin toto nařčení odmítl: „Ve Spojených státech byla vyvolána hysterie, že Rusko ovlivňuje americké prezidentské volby. (...) Je mnohem snazší odvést pozornost lidí takzvanými ruskými hackery, špiony a vměšováním,“ řekl Putin novinářům v říjnu 2016. „Opravdu si někdo myslí, že by Rusko mohlo jakkoli ovlivnit volbu amerického národa? To je snad Amerika nějakou banánovou republikou? Amerika je velká mocnost,“ dodal ruský prezident.

V tomto vyjádření Putin výtečně shrnul jednu z běžných mylných představ o dezinformační kampani. Lidé mají často představu, že aby byla dezinformační kampaň účinná, musí být všeobjímající, stoprocentní, musí změnit názory voličů. Techniky, které podle amerických tajných služeb (odtajněná zpráva ICA z ledna 2017 v PDF) Rusové využili, jsou ale mnohem pestřejší a delikátnější.

Hlavní závěry amerických tajných služeb FBI, CIA a NSA z ledna 2017:

„Domníváme se, že ruský prezident Vladimír Putin nařídil kampaň s cílem ovlivnit americké prezidentské volby. Cílem Ruska bylo podkopat důvěru americké veřejnosti v demokratickou volbu...“
„Všechny tři organizace souhlasí s tím, že ruská vláda se pokoušela zvýšit šance kandidáta Trumpa tím, že diskreditovala ministryni Clintonovou...“
„Ruský postup se vyvíjel spolu s tím, jak se měnily vyhlídky jednotlivých kandidátů. Když se Moskvě zdálo, že ministryně Clintonová je favoritkou voleb, ruská kampaň se více zaměřila na to, aby poškodila její budoucí prezidentskou roli.“
Ruské snažení podle společného prohlášení amerických tajných služeb zahrnovalo tyto prvky:

  • informační operace
  • kyberútoky - včetně útoků na Republikány i Demokraty
  • operace tajných služeb
  • operace prostředníků a třetích stran
  • činnost placených uživatelů sociálních sítí, tzv. trolů
  • činnost státem financovaných médií
  • zveřejnění odcizených soukromých informací skrze prostředníka

Americké agentury zároveň varují, že „Moskva vyhodnotí účinnost svého snažení v amerických volbách, a tyto nově nabyté zkušenosti využije v budoucích pokusech ovlivňování ve světě.“