Silný signál z hvězdy HD 164595

03.12.2016 11:23

 

Vědci, kteří zasvětili život zkoumání života na jiných planetách, požádali kolegy z celého světa o nepřetržité pozorování hvězdy HD 164595. Ruský radioteleskop RATAN 600 totiž z jejího směru zachytil podezřele silný signál, který odstartoval vášnivou debatu o mimozemské civilizaci, a to i mezi komunitou seriózních vědců. Hvězda leží v souhvězdí Herkula ve vzdálenosti 94 světelných let od Země.

Signál byl registrován po dobu několika sekund na frekvenci 11 GHz, který odpovídá vlnové délce 2,7 cm. Informaci, že astronomům se podařil mimořádný úlovek, vyslal do světa americký amatérský astronom Paul Gilster, který ji umístil na své stránce Centauri Dreams. Na té dále uvádí, že zprávu dostal přímo od autorů objevu, tj. od vědců ze Speciální astrofyzikální observatoře při Ruské akademii věd, která RATAN 600 obsluhuje. Rusové jeho prostřednictvím žádají astronomy z celého světa, aby hvězdě HD 164595 věnovali mimořádnou pozornost a pomohli jim rozklíčovat, o jaký druh signálu vlastně jde.

Kolegové na výzvu okamžitě zareagovali, a tak se postupně dozvídáme více informací. Hvězda HD 164595 je podobná našemu Slunci. Byla u ní objevena (zatím) jedna planeta o velikosti Jupitera, která je na rozdíl od tohoto plynného obra horká. Není ale vyloučeno, že kolem hvězdy obíhají i mnohem menší tělesa, která by se mohla podobat naší Zemi.

Všichni poukazují zejména na fakt, že tento signál se nepodobá žádnému z dosud známých signálů přirozeného původu, které přicházejí z hlubin vesmíru. Vědce také ohromila síla signálu – například pulsary vybuchují mnohem slaběji. Na hvězdu se teď zaměří teleskopy z celého světa, včetně Allen Telescope Array v severní Kalifornii a Boquete Optical SETI Observatory v Panamě, jejichž síť hledá signály inteligentního života v rámci programu SETI.