Skotské souostroví ukrývá jedny z nejstarších neolitických památek v Evropě

02.05.2020 23:46

Gil's Bay je poloopuštěný záliv, zapomenuté místo, výspa civilizace na severozápadním cípu Skotské vysočiny.

 

Na severozápadním pobřeží leží největší perla souostroví - prehistorická vesnice Skara Brae. Byla objevena náhodou, když vichřice a rozběsněné moře strhalo vrchní část půdy u zálivu. Donedávna chráněné hlínou, objevilo se zařízení domácností z doby kamenné: "nábytek" z plochých kamenů, pícky, drtící hloubené jamky. Nebýt skučícího větru, vypadalo by to, že se tu čas zastavil.

Zpět ve vnitrozemí se u silničky hlásí ke slovu megalitická kultura do třetice - Ring of Brodgar, obrovský kruh menhirů na vřesové pláni. Kdysi jich tu stávala takřka stovka, těch dochovaných je 26 a majestátně se tyčí k zachmuřenému nebi. Byly kalendářem? Svatyní? Skrývají prastará tajemství, jako jejich kolegové rozesetí různě po světě.

Před dávnými obyvateli Orknejí nelze než smeknout: žít v tak drsné severské přírodě nebyl určitě žádný med. Současní ostrované se snaží svůj domov představit světu jako místo stojící za návštěvu a bojují statečně, turistická infrastruktura i silnice jsou nečekaně kvalitní. Ostrovy mořských ptáků a kamenného pravěku dnes rozhodně nepůsobí jako "konec světa".