Sovětští kosmonauté a UOF

08.08.2015 23:33

 

Když se v první polovině sedmdesátých let chystala společná výprava lodí Sojuz a Apollo, zeptal se konstruktér a kosmonaut Nikolaj Rukavišnikov nedůvěřivě generála Thomase Stafforda: „Opravdu jste tam něco, o čem nechcete příliš mluvit, nezahlédli?“ Stafford, který do té doby startoval třikrát, odpověděl: „Skutečně jsme tam nic nespatřili.“

Sověti totiž měli také zkušenosti s neznámými objekty, s jejichž určením si nevěděli rady. Poprvé posádka Voschodu 1 v březnu 1964. Několik hodin po startu spatřila jev válcovitého tvaru, ale brzy se shodla na tom, že je to nějaká družice. O půl roku později trojice z Voschodu 2 se údajně zmiňovala o jakémsi disku. Podle Oberga to je vymyšlená příhoda.

I někteří Sověti mají k UFO blízko. Jeden z prvních kosmonautů Pavel Popovič se dokonce stal předsedou ruské ufologické organizace.

Známý vtipálek Georgij Grečko, zkušený raketový konstruktér, si v zimě 1977–1978, když pobýval s Jurijem Romaněnkem na stanici Saljut 6, udělal legraci z kolegů. Vladimíru Džanibekovovi a Olegu Makarovovi, kteří přiletěli na týdenní návštěvu, nadhodil: „Sledují nás létající talíře.“ Ti se mu vysmáli.
Druhý odlomil Grečko osm kousků fólie, kterou měli v kabině, a šachtou na odhazování odpadků je vypustil do vesmíru. Potom vyzval Vladimíra a Olega: „Podívejte se na UFO. Zase jsou tady!“ Kolegové žasli.

Před návratem na Zemi je Grečko zapřisáhl, aby o tom nikomu nevykládali – jedině Vitaliji Sevasťjanovovi. Věděl, že ten tenhle trik zná. Avšak Sevasťjanov byl na dovolené a Džanibekov s Makarovem se s tím svěřili kamarádům. Příběh začal kolovat mezi lidmi z raketokosmické oblasti, až přeskočil mezi ufology.
Grečkovi a Sevasťjanovovi už nikdo neuvěřil, že to byl žert.

Sovětské záhady na pokračování

Viktor Afanasjev tvrdil, že zpozoroval UFO v dubnu 1979, když mířil na stanici Saljut 6. Prý vyfotografoval předmět velký 40 metrů. Avšak malér spočívá v tom, že Afanasjev poprvé zamířil až na stanici Mir v prosinci 1990. Překroutil někdo jeho tvrzení – bylo to jindy a jinde? Nevíme.

Zajímavý objekt spatřil Vladimír Kovaljonok s Viktorem Savinychem na Saljutu 6 na jaře 1981. Kovaljonok to prozradil až v roce 2004: „Byl to předmět ve tvaru prstu. Nemohli jsme určit jeho velikost a vzdálenost ve vesmíru. A proto nemohu přesně říct, co jsme vlastně viděli. Savinych se připravoval k fotografování, když náhle vybuchl. Jakmile se rozptýlily oblaka kouře, spatřili jsme dva propojené kousky. Připomínaly mně činku. Hned jsme to hlásili řídícímu středisku.“ Sovětští novináři se o tom rozepsali, ale mimozemský původ vylučovali.

I Musa Manarov spatřil v roce 1991, když pobýval na stanici Mir, něco, co se podobalo UFO. Ale nijak se tím nezabýval, netáhlo ho to.

Je možné, že i další sovětští-ruští kosmonauti zpozorovali nějaké neznámé objekty, ale raději o nich nemluví. Někteří je považují za tajemství, jiní se nechtějí zesměšnit, mohou mít i další důvody – vyrostli v systému, v němž převládalo utajování, nikoliv otevřenost.