Sucho kam se podíváš

27.11.2018 17:33

Sucho se rozšířilo už na devadesát pět procent území České republiky. Nejhůře jsou na tom oblasti kolem Labe a Lužnice, Plzeňsko či jihovýchodní Morava. Uvádí to ve své zprávě výzkumníci z týmu InterSucho při Geografickém ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Přestože minulý týden (18.11.2018 – 25.11.2018) bylo spíše zataženo, příliš srážek na území republiky nespadlo. „Nejčastěji se týdenní úhrny pohybovaly od 0-10 mm. Pršelo většinou na Vysočině a v jižních Čechách. Naopak jen do 2 mm během týdne napršelo na severozápadě, jihozápadě Čech a na severovýchodě Moravy,“ uvedli výzkumníci ve své zprávě.

Sucho kam se podíváš, odchylka od obvyklého stavu pro 25.11. je na většině území ČR skutečně výjimečná. Zvláště v hlubších vrstvách půdy. A předpověď srážek na další týden? Dominuje slovo „ojediněle….“ 

Nejhorší situace je v povodí řeky Labe a Lužnice, dále například na Frýdlantsku, Plzeňsku a na jihovýchodě Moravy. „Celkově na území republiky je sucho pozorováno již na 95 procentech území. Na 35 procentech území můžeme charakterizovat sucho jako extrémní či výjimečné,“ uvedli experti. Bez rizika sucha jsou pouhá 4 procenta území.

Oproti minulému týdnu se podle nich sucho na území republiky rozšířilo až o deset procent. „Jedná se o znepokojivý údaj v kontextu dosavadního průběhu roku i s ohledem na fakt, že podzim a zima patří dlouhodobě mezi období, která jsou na srážky spíše chudší,“ doplnili.

„Extrémní sucho způsobil souběh vyšších teplot a nižších srážek. V měnícím se klimatu nic neobvyklého, budeme si muset na takové roky zvykat a adaptovat se,“ okomentoval situaci v Česku Zdeněk Žalud z Ústavu výzkumu globální změny (CzechGlobe) AV ČR.