Testovaná vakcína vyvolala tvorbu správných protilátek

19.05.2020 11:54

 

Americká biotechnologická společnost Moderna hlásí důležitý zlom ve vývoji vakcíny pro nový typ koronaviru Sars-CoV-2, píše BBC. Laboratoř tak dává světu naději, že je vakcína proti nebezpečnému koronaviru na dosah.

Látka byla testována na dobrovolnících a výsledky jsou více než povzbudivé. Vyvolala imunitní reakci jako u lidí infikovaných skutečným virem a tělo si dokázalo vytvořit protilátky proti nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje, píše BBC. Výsledky studie jsou zásadní, ovšem testy se uskutečnily jen na malém vzorku dobrovolníků.

Úroveň protilátek dokonce „významně převyšovala“ protilátky získané ze střední dávky vakcíny. Laboratoř současně upozornila, že nejvyšší dávka vakcíny byla spojena s řadou vedlejších účinků.

Vědci upozorňují, že testování je v rané fázi. Výsledky pocházejí z fáze 1, ta se zabývá spíše bezpečností vakcíny než její účinností. Dosavadní pokusy na myších však prokázaly, že tento typ vakcíny by mohl zabránit replikaci viru v plicích.

„Studie je na začátku, ale dosavadní výsledky ukazují, že vakcína mRNA-1273 vyvolává imunitní reakci na infekci a že má potenciál zabránit onemocnění covid-19,“ uvedl hlavní lékař laboratoře Tal Zaks. Zatím není jasné, jak velké množství protilátek je potřeba, aby byl člověk od nákazy chráněn. I v tomto bodě jsou ale vědci optimističtí.

Vědci chtějí v červenci zahájit rozsáhlejší testování, kterého by se účastnily už tisíce lidí. Pokud by výzkum postupoval rychle se stejně kladnými výsledky jako dosud, vakcína by mohla být k dispozici už na začátku příštího roku.