Tibetská versus západní medicína

03.03.2013 14:49

Se západní medicínou máme zkušenosti od narození, o východní máme většinou jen mlhavé představy a nedostatečné informace. V České republice je poměrně značně rozšířena čínská medicína a Ájurvéda. Tibetská medicína ve své čisté podobě zde téměř neexistuje. Krajními pohledy na tibetskou medicínu může být to, že ji budeme přisuzovat mystické nebo nadpřirozené schopnosti anebo ji budeme podezírat z nevědeckého přístupu spojeného s okultismem. Jaká je tedy tibetská medicína ve skutečnosti, jaké jsou její přednosti a nedostatky?

 

Západní medicína

Dovolil bych si začít nejdříve hodnocením západní medicíny, podotýkám, že jako laik a občasný pacient, protože jsem ji nikdy detailně nestudoval. Připadá mi, že její výhodou a možná i nevýhodou je to, že je zdarma, je hrazena z pojištění, na které musíme všichni připlácet, a proto je hojně využívána. Možná i proto si ji dostatečně nevážíme a může docházet i k plýtvání a poklesu kvality léčby. Západní medicína disponuje výbornými diagnostickými možnostmi (rentgen, ultrazvuk apod.), možností užívání široké škály léků, které jsou ověřeny klinickými studiemi. Další velkou výhodou je využívání operativních zákroků. Chirurgie je v tibetské medicíně sice obsažena, ale tradičně ji žádný tibetský lékař nepraktikuje. Ten, kdo navštívil oblast jejího původu v Himalájích, snadno pochopí proč tomu tak je. Ve vysokohorském prostředí, mnohdy vzdáleném dny chůze od nejbližší nemocnice, není možné dodržet náročné hygienické podmínky nutné k operacím.

 

Alternativní - tibetská medicína

Dle mých zkušeností tibetská medicína může nabídnout řešení pro dlouhotrvající a mnohdy vážné nemoci jako např. astma, ekzém, gastritida, bolest hlavy, syndrom únavy. Snaží se odhalit a odstranit příčiny nemocí a uvádět tělo a mysl do rovnováhy. Pomocí velice jemných diagnostických metod zjišťuje energetickou nerovnováhu v organizmu, ještě dříve než se projeví na fyzické úrovni, tj. poškozením vnitřních orgánů, krve, lymfy, tkání, kostí atd. Může být také výborná pro léčení psychických anebo psychosomatických chorob. Je postavena na buddhistickém učení, které umí pracovat s myslí a tělem. K tomu využívá různé metody jako např. meditaci a tsa-lung (vyrovnání energií v těle). Myslím tedy, že tibetská medicína toho má hodně co nabídnout a může být i vhodným doplňkem západní medicíny.

 

Zdroj: https://www.tibetskamedicina.cz