Tibetské způsoby léčby

07.06.2014 14:45

V této souvislosti bychom se ještě rádi zmínili o tom, jak se Boris Tichanovský setkal s mým učitelem Romanem Zolotnickým. V době, kdy B.Tichanovský začal experimentovat s EPAMy, na lékařské fakultě, mu nabídli možnost trénovat ruské olympioniky. Aby se stal psychologem, masérem a lékařem vynikajících sportovkyň synchronního plavání. Tuto nabídku přijal a zůstal v této funkci několik let.

Na začátku práce v Olympijském výboru ho přihlásili na mezinárodní kurz senzibilů, který vedl profesor Zolotnický. Z 500 účastníků si vybral pro užší spolupráci B.Tichanovského. Navštívil ještě několik kurzů, které vedl profesor Zolotnický. Na těchto kurzech prohlásil B.Tichanovského za svého nástupce, pokračovatele a následovníka. Profesor Zolotnický mu postupně předával všechny znalosti
z tibetské medicíny, které načerpal během svého patnáctiletého pobytu v Tibetských klášterech. Teprve až po několika letech dostal svolení, aby tyto znalosti začal šířit mezi lidi a tak se postupem času začaly na trhu objevovat tibetské preparáty s názvem EPAM, jejichž sortiment bude neustále narůstat. V současné době je pan Zolotnický starý člověk, který se již nehodlá věnovat výrobě a schvalování tibetských preparátů.

 

Léčba lámy DORDONGA

V této kapitole bychom Vás rádi seznámili se základy tibetské přírodní medicíny. Stovky a tisíce léčebných metod, které popisuje tibetská literatura, mají stejného jmenovatele. A tím je komplexní péče o člověka, zahrnující dva základní způsoby léčby – působení přes kůži a vnitřní aplikace. V Tibetu byl hlavním učitelem profesora Zolotnického láma DORDONG.

Když za lámou přišel pacient, láma se ho nejdřív zeptal: „Jak se vede? Co tvoje rodina, manželka a děti? Jak jde práce?“ Jestliže uslyšel: „Ále, daří se mi špatně, práce je hodně, manželka a děti mě nechtějí poslouchat, no život stojí za starou bačkoru,“ tak obratem poslal pacienta odkud přišel se slovy: „Až začneš vidět věci v jasnějším světle, až si přestaneš stěžovat na všechno a na všechny, až si začneš všímat krásy kolem sebe, tak za mnou přijď, protože jinak bychom mrhali časem oba dva.“

Láma DORDONG říkal,  že je důležité působit na člověka přes jeho kůži. Protože kůže obsahuje biologicky aktivní body, které jsou zodpovědné za správnou funkci všech orgánů lidského těla. Zejména přes kůži se stýkáme s okolním světem. Přes kůži získáváme energii boha a  energii přírody. A první příznaky poruch se projevují na kůži. Nejvíc ze všeho ubližujeme právě své kůži, zejména proto, že se oblékáme do syntetických oděvů, používáme různé deodoranty a děláme v prvé řadě to, co kůže nemá ráda. Vždyť právě kůže je schopna nejlépe využít léčebné účinky z bylin pro celý organismus. Kůží se do celého těla dostane mnohem více léčivých látek z bylinek než ústy.

A proto láma DORDONG preferuje přírodní bylinné působení přes kůži, v podobě aromatických solí, tibetských olejů a obkladů. Tímto způsobem začíná každé své léčení libovolného pacienta. Nejprve mu předepíše 40 koupelí v tibetských aromatických solích, každý den nebo v některých případech ob den. A teprve na podkladě těchto koupelí začíná pacienta léčit léčebným bahnem, speciálními rostlinnými oleji, a teprve potom předepisuje užívání několikasložkových tinktur, které jsou svým složením podobné EPAMům.

Jako doplněk učí nemocné různá cvičení a dýchání. Je pravidlem, že už toto stačí k tomu, aby se pacientovi výrazně ulevilo, nebo se uzdravil úplně. A teprve v případě, že se jedná o nějaké těžší onemocnění a stav pacienta se nelepší, teprve tehdy začíná láma DORDONG léčit sám svou energií, akupunkturou, chiropraxí, masážemi a dalšími metodami. Láma DORDONG v první řadě upozorňoval, že Evropané léčení přes kůži úplně vynechávají a hned vnitřně užívají silné koncentrované léky, a tím jedno léčí, ale zároveň druhé poškozují. MUDr. Zolotnický dal B.Tichanovskému k dispozici veškeré receptury s přesnou technologií pro výrobu tibetských solí, olejů, jílových a bahenních obkladů a tinktur.